Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ольга Сошникова

В Ізюмі половецьких кам’яних баб засипали піском і обшили дерев’яними щитами від російських обстрілів, повідомляє Ізюмська громада.

Дев’ять бовванів, розташованих на горі Крем’янець, датуються IX-XIII століттям. Це намогильні ідоли, створені половцями. Їх ставили зазвичай на вершинах високих курганів або пагорбів.

У вересні 2022 року через російський обстріл їх було пошкоджено — одну бабу повністю зруйновано. Уламки привезли до Ізюмського краєзнавчого музею, але відновити її повністю не вийде. Також під обстріл потрапив розташований поряд пам’ятник героям Другої світової війни.

Статуї після обстрілу. Фото: Дмитро Лубінець

Консервувати половецьких баб допомагали фахівці Національного науково-дослідницького центру та Харківського історичного музею.

Фото: city-izyum.gov.ua

Роботи проводили у 360-градусну спеку.

Фото: city-izyum.gov.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button