Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Скріншот

Управління освіти районних держадміністрацій в Києві здійснили низку скандальних закупівель в укриття: барабани, кухонні комбайни, професійні рації тощо. Освоєння мільйонів бюджетних гривень, у той час як багато сховищ перебувають у незадовільному стані, обурило киян.  

Одинадцятого листопада на засіданні бюджетної комісії депутати вирішили розібратися, хто винен у «непотрібних» закупівлях, та хто їх контролює. Питання підняв Тарас Козак з фракції «Голос».

На засіданні не було очільниці Департаменту освіти Олени Фіданян. На питання депутатів відповідав Ілля Пасько, її заступник та начальник управління капітальних видатків.

За його словами, Департамент координує діяльність районних управлінь освіти, але не погоджує тендерну документацію на їхні закупівлі. Водночас управління освіти є структурними підрозділами РДА.

Профільний заступник мера Валентин Мондриївський заявив, що управління мають право самостійно приймати рішення згідно з процедурами та структурними процесами організації роботи та фінансування відповідно до бюджету.

«Ми (КМДА – ред.) координуємо, тобто визначаємо стратегію, у тому числі і Департаменту освіти, стратегію освітянського напрямку в частині освітнього процесу, стандартів, закупівель обладнань та ремонтів, що відображено у «карті освітніх потреб», – заявив Мондриївський.

На запитання Козака, чи були проаналізовані закупівлі «непотрібних речей» та чи зроблені висновки, Пасько відповів ствердно.

«Був лист-роз’яснення Міністерства освіти та науки, який отримали Департамент освіти на районні управління. У ньому чітко визначено, що повинно бути в укриттях, і що повинні робити діти під час тривоги, коли вони там знаходяться. Там було чітко визначено різні атрибути для психологічного розвантаження, навчання, гри в укриттях. Тому закупівля барабанів відповідала міністерським вимогам», – відповів Пасько, додавши, що сотні закупівель неможливо контролювати через людський фактор.

За словами представника Департаменту освіти, вони зробили висновок та напрацьовують рішення, щоб першочерговість закупівель у сховища «завжди мала вагу». Козак закликав створити документ про пріоритезацію закупівель в укриття. За словами Мондриївського, «пріоритезація працює постійно».

Водночас фігурант скандалу із закупівлею барабанів Павло Бабій продовжує працювати на посаді заступника голови Дніпровської районної держадміністрації, оскільки був не звільнений, а увільнений від виконання обов‘язків очільника РДА. Про це йдеться у відповіді Дніпровської РДА на запит «Укрінформу».

Крім того, сьогодні комісія слухала доповіді голів районних держадміністрацій щодо укриттів. Водночас керівники Святошинської, Деснянської, Подільської, Дніпровської та Дарницької РДА не виступали. Депутати проголосували за перенесення їхніх звітів на наступне засідання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button