Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23566 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Катерина слухає серце сина у грудях Соломії. Фото: Український центр трансплант-координації

Хірурги провели рідкісну для України операцію, пересадивши серце чотирирічного донора шестирічній дівчинці. Крім того нирки та печінка врятували життя ще двом хлопчикам.

Український центр трансплант-координації опублікував фото, на якому матір померлого хлопчика-донора слухає, як б’ється серце її сина в грудях іншої дитини. 

В Україні зараз не налагоджена система, яка дозволяла би швидко знаходити донорів для трансплантації. Пересадження серця стало можливим завдяки самій матері, Катерині Сотніковій, яка є лікаркою.

Фото: Катерина Сотнікова

Вона розповіла, що третього липня її чотирирічний син Юра прокинувся після денного сну, і в нього стався спонтанний крововилив у мозок. Дитина була здорова й не зазнавала травм, але іноді такі випадки трапляються. Юра впав у глибоку кому, його мозок був мертвий.

За кілька днів Катерина дійшла до думки, що її син може врятувати когось іншого.

Фото: Катерина Сотнікова

«За логікою, мусить бути база, куди вносять таких людей, а далі би пішли етапи роботи координаторів у трансплантології. Бо ж родичі пацієнта це переважно прості люди, яким треба доступно пояснити перебіг подій. Але в Україні з цим поки складно», — пише Катерина.

Тому саме вона стала ініціаторкою трансплантації органів її дитини та звернулася за допомогою до колег. У здійсненні задуму була задіяна значна кількість людей. Організацію та транспортування вирішували Рівненська обласна лікарня та Інститут серця в Києві.

Дев’ятого липня лікарі офіційно констатували смерть мозку й того ж дня 18 фахівців під керівництвом Бориса Тодурова пересадили серце шестирічній Соломії, яка страждала на дилатаційну кардіоміопатію. Завершили близько першої ночі.

Фото: Катерина Сотнікова

Ще дві години Соломія залишалася підключеною до апарату штучного дихання, а вже під ранок її легені та донорське серце працювали злагоджено.

«Я чекала до глибокої ночі на результат операції. Коли мені сказали, що серце вже б’ється в іншій дитині, я вперше щиро посміхнулася. Серце моєї дитини б’ється! — згадує Катерина. — Пізніше я дізналася про врятованих хлопчиків із клініки Охматдит».

Нирки пересадили 12-річному Антону. Він був на термінальній стадії ураження нирок, три роки жив на гемодіалізі в Охматдиті, й ця операція стала для нього рятівною. Через різницю у віці та масі тіла Антону пересадили відразу обидві нирки. Трансплантовані органи можуть рости в новому організмі. Печінку отримав 15-річний Дмитро, який мав цироз неуточненої етіології.

Згідно з державною базою, трансплантації органів в Україні очікують 30 дітей. Від 2021 року було виконано 100 трансплантацій органів дітям, із них 39 — від посмертного донора.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button