Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23626 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Рятувальна операція після бомбардування 3 березня 2022 року. Панельний будинок на Чорновола, 15. Фото: ДСНС

Дві сусідні багатоповерхівки в Чернігові по-різному витримали удар російської авіабомби. Одну відновили, іншу довелося знести, повідомляють Тексти.

Торік третього березня пілот Красноярцев і штурман Криволапов скинули з винищувача СУ-34 вісім бомб ФАБ-500 на житловий мікрорайон. Загинули 47 людей. П’ятого березня російський літак збили.

Дев’ятиповерхову панельку серії ЧН на Чорновола, 15 було зруйновано, під завалами опинилися десятки людей. Будинок планують знести.

Панельний будинок на Чорновола, 15 після авіаудару. Фото: ДСНС

Однак розташована поряд, на Чорновола, 15А, новіша 17-поверхівка — монолітна залізобетонна каркасна будівля — вистояла. Ніхто з мешканців не загинув. На відновлення з міського бюджету виділили 15,8 мільйона гривень. Остаточно здати об’єкт мають до вересня.

Читайте також: Як виглядають відновлені за рік будинки, зруйновані російськими ракетами

Після влучання бомби над 12-им поверхом висіла плита, три вищі поверхи склалися. Водночас інший бік будинку і другий під’їзд майже не постраждали, навіть скло не з усіх вікон вилетіло. Власників уцілілих квартир не виселяли. 

Монолітний будинок на Чорновола, 15А після бомбардування. Фото: ДСНС

«Якщо пояснити простими словами, то висотку побудовано із заліза, залитого бетоном, тому вона й вистояла. Коли розірвалася бомба, частину тримальних конструкцій порушило, але дім не впав. Бо вціліла колона, зовнішній пілон. Завдяки йому будівля не руйнувалася далі», — зазначає Асан Султанов, автор проєкту відновлення будинку.

Будинок на Чорновола 15А до та після капремонту

Султанов свого часу будував на Салтівці в Харкові, зараз працює там з англійськими архітекторами над відновленням житлових будинків і ділиться чернігівським досвідом. Також його залучають до відбудови пошкоджених будівель у Києві.

«Ми — єдине місто, що майже повністю відновило всі розстріляні багатоповерхові будинки (п’ять з них підлягають знесенню). Торік ми першими ухвалили рішення відбудовувати. Запрошували експертів з усієї країни: з Києва, Маріуполя, Краматорська», — заявляє Євгеній Дейнеко, заступник начальника управління ЖКГ Чернігівської ради.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button