Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Офіс Neri&Hu, Шанхай. Фото: Hao Chen

У гавані Копенгагена завершується будівництво головного офісу данської архітектурної студії BIG за їхнім же власним проєктом.

Офіс BIG у Копенгагені

З цього приводу журнал Dezeen згадує десять інших прикладів, коли архітектори проєктували власні офіси.

Перший індійський архітектор, який здобув Прітцкерівську премію, — Балкрішна Доші — помер цьогоріч у січні у віці 95 років. У 1980 році він спроєктував офіс для своєї компанії Sangath в Ахмадабаді. Комплекс складається з частково заглиблених під землю склепінчастих приміщень. Деякі поверхні вкрито шаром дрібної битої керамічної плитки, що створює своєрідну текстуру.

Офіс Sangath в Ахмадабаді, проєктувальник Балкрішна Доші. Фото: Iwan Baan

RSHP, компанія британського архітектора Річарда Роджерса, Прітцкерівського лауреата, спроєктувала хмарочос Ліденхолл-Білдінг у Лондоні. Будівлю, яку прозвали Тертушка, завершили у 2014 році. 200 спіробітників компанії облаштувалися на 14-му поверсі.

Ліворуч — Тертушка, праворуч — Огірок. Фото: Colin, CC BY-SA 4.0
Офіс RSHP. Фото: Paul Raftery

Голландці MVRDV розмістили свій головний офіс у післявоєнному комплексі в центрі Роттердама. Переговорні кімнати оформлено в різних кольорах. Тут створили багато алюзій на домашні інтер’єри, наприклад, є «сімейна кімната» з довгим обіднім столом.

Офіс MVRDV у Роттердамі. Фото: Ossip van Duivenbode
Офіс MVRDV у Роттердамі. Фото: Ossip van Duivenbode

Іспанське архітектурне бюро SelgasCano розташувало свій офіс у лісі біля Мадрида. Це споруда у формі тунелю, північна частина якої прозора, а південна непрозора, для затінення робочих місць.

Офіс SelgasCano, Мадрид. Фото: Iwan Baan

Британська студія Moxon Architects збудувала офіс у шотландському національному парку Кернгормс у Шотландії. Оточений лісом закинутий кар’єр, який раніше використовувався як сміттєзвалище, перетворили на невеликий дерев’яний офіс із кафе. Проєкт Quarry Studios було визнано найкращою шотландською будівлею 2022 року.

Офіс Moxon Architects. Фото: Tim Soar

Китайська студія Neri&Hu перетворила промислову будівлю в Шанхаї на власний офіс, заразом створивши додатковий простір для дизайнерської спільноти. Оригінальний бетонний каркас залишили оголеним. Щоб змінити пропорції будівлі без конструктивних втручань, вікна частково заповнили скляною цеглою.

Офіс Neri&Hu, Шанхай. Фото: Hao Chen

В’єтнамці Vo Trong Nghia Architects спеціалізуються на енергоефективних будівлях з зеленими фасадами. Для себе вони зробили офіс у вигляді «вертикальної ферми» у Хошиміні. Стіна з рослин фільтрує сонячне світло і повітря. Робочі простори організовано навколо центрального атріуму.

Офіс у Хошиміні. Фото: Hiroyuki Oki

Офіс Taliesyn у Бангалорі відображає цінності цієї архітектурної практики. Чимало поверхонь залишили незавершеними або відкритими, як-то нефарбовані і нелаковані фанерні меблі, створену з грузового контейнера бібліотеку тощо.

Офіс Taliesyn у Бангалорі. Фото: Niveditha Gupta

Нідерландські компанії Studio Space та Studio REDD об’єдналися, щоб спроєктувати спільний офіс містечку Гойрле. Його назвали Чорний сарай, бо його форма надихається старими фермерськими будівлями.

Офіс у Гойрле. Фото: Koen Van Damme

Тайська архітектурна студія Sher Maker облаштувала свій офіс у лісі поблизу Чіангмая. Бюджет проєкту склав лише 15 тисяч фунтів стерлінгів. Архітектори використали підручні матеріали та просту конструкцію.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button