Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

За словами експертів, з приходом холодів українці знову відчують тяготи відсутності або нестачі електрики та тепла у своїх домівках. Навіть за умови відсутності нових обстрілів енергетики попереджають про дефіцит електрики, які відобразяться у відключеннях та підвищенні цін.

Як підготуватись до зими бізнесу

Більшість великих компаній починають готуватись до зими вже зараз. А, наприклад, українські букмекерські контори, перукарні, салони краси та мережі магазинів купують генератори та роблять запаси пального. Це дозволить їм не припиняти свою діяльність під час відключення світла та не втратити через це можливі прибутки.

Найбільш важлива підготовка для тих бізнесів, які не мають змоги працювати віддалено. Їм важливо:

  • підтримувати тепло в офісі/робочому приміщенні;
  • зробити так, щоб обладнання могло працювати навіть без світла;
  • мати запаси води та пального;
  • забезпечити безперервний інтернет-зв’язок.

Тепло в приміщенні при відсутності опалення та електроенергії можна забезпечити тільки за допомогою енергоощадження. Щоб приміщення встигало нагріватись, коли опалення є, та повільно охолоджувалось. Тож вже зараз має сенс потурбуватись про енергоощадні вікна, утеплити стіни, підлогу, стелю.

Для підтримки роботи офісного приладдя, касових апаратів достатньо побутових генераторів. Для більш серйозного обладнання, наприклад в приватних клініках, потрібні потужні генератори та великий запас пального для них. Б’юті салонам, приватним косметологам та майстрам манікюру достатньо мати потужну електростанцію, щоб продовжувати робити свою роботу без світла. Таким чином вони можуть зекономити на пальному та працювати від електрики, як і завжди.

Потурбуватись про запаси води варто всім. Великим компаніям, а також бізнесам, в процесах яких потрібна велика кількість води, варто заздалегідь закупити ємності. Частину з них можна одразу наповнити водою. Періодично використовувати її, оновлюючи запаси.

Щоб залишатись на зв’язку потрібен оптоволоконний інтернет. Взимку черги на його підключення були розписані на кілька тижнів, а в деяких містах і на кілька місяців. Тож якщо ви ще не встигли під’єднатися до сучасних технологій, варто подбати про підключення вже зараз. Наразі в жодного оператора великих черг не спостерігається.

Як підготуватись для зими вдома

В цілому поради для приватних господарств ті самі. Але більшість людей може легко обійтись без генераторів. Для побутової техніки, ноутбуків та телефонів достатньо невеличкої електростанції. З її допомогою можна облаштувати й освітлення приміщення, бо в більшості станцій є вмонтований ліхтар.

Заздалегідь варто потурбуватись про запаси води: придбати додаткові ємності для її зберігання. Це можуть бути навіть звичайні бутлі, але з розрахунку, що вам потрібно 20 літрів на добу на людину. Більш зручними, звичайно є спеціальні пластикові ємності.

Якщо в будинку немає газу, варто заздалегідь подбати й про паливо. Невеличкі газові горілки будуть недорогим та зручним розв’язання цього питання. Також є твердопаливні горілки, яких вистачає на годину горіння. На таких можна приготувати повноцінну вечерю, якщо в домі не буде ні світла, ні газу.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button