Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: КМДА

Німецький уряд поселив українські родини, які втекли від війни, у занедбаних селах біля вугільних кар’єрів. Населені пункти збиралися знести, але тепер тут живуть біженці з України та Сирії, повідомляє DW.

Моршеніх і Мангейм — села-примари біля кар’єру Гамбах, який планують закрити до 2030 року. Тут вулиці з потрісканим асфальтом, розбиті ліхтарі, будинки з забитии вікнами. Деякі споруди вже перетворилися на руїни. Немає магазинів, аптек, лікарень. Однак окремі будинки перетворили на гуртожитки для біженців.

Моршеніх. Фото: Daniela Natalie Posdnjakov/DW

Концерн RWE, який видобуває буре вугілля, викупив будинки місцевих жителів, виплативши компенсації. 

«Ми ні на що не скаржимося, світло, вода, опалення у нас є. І навіть інтернет і мобільний зв’язок, — розповідає українець, який не захотів називати своє ім’я. — Вдома в Україні ми три місяці сиділи під обстрілами, тож тут нам спокійно». Його родина їздить за продуктами до сусіднього села.

Біля іншого кар’єру — Гарцвайлер-2 — розташовано спорожнілі села Кукум, Каєнберг і Лютцерат. Їх планують знести. У селі Каєнберг усе ще лишається приблизно 15-20% місцевих. Стару школу перебудували під гуртожиток для біженців, також людей заселили у кілька будинків.

Серед біженців Каєнберга — українська родина з дитиною. Вони довший час жили у Польщі, потім дізналися з соцмереж, що можна поїхати у німецький центр розподілу біженців у Бохумі, а звідти потрапити у велике місто — Дюссельдорф або Кельн. Але зрештою їх направили в Еркеленц, а потім вони опинилися в Каєнберзі. Поки що вони живуть самі в будинку, але скоро обіцяють підселити ще одну сім’ю з України.

«Ми спочатку були шоковані, але краще тут, ніж десь у спортзалі на розкладачці», — кажуть вони.

Села Каєнберг і Кукум вирішили не зносити — ці населені пункти планується зробити частиною нової курортної інфраструктури. Крім того, багато колишніх власників намагаються викупити будинки назад.

Розподіл біженців у федеральні землі та комуни Німеччини відбувається автоматизовано за квотами. Співробітник центру ніколи не знає, куди вирушить та чи інша людина або сім’я. Це вирішує комп’ютер.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button