Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У травні 2023 року Міндовкілля затвердило перелік з 13 чужорідних видів дерев, які заборонено висаджувати в українських лісах. Представники лісової галузі, які критикують це рішення, домагаються вилучення деяких дерев із затвердженого переліка.

На початку травня після понад двох місяців наукових та експертних дискусій, Міндовкілля затвердило перелік з 13 інвазійних видів дерев, які заборонено висаджувати в лісах. До переліку увійшли такі агресивні чужорідні види, як робінія звичайна (акація), дуб червоний, маслинка вузьколиста та інші. Важливо, що така заборона стосується лише висадки й не призведе вирубки лісів з інвазійних дерев, які вже існують.

Заборона висадки інвазійних дерев викликала спротив лісової галузі. Зокрема, понад 120 науковців − доктори та кандидати наук, представники наукових установ з усієї України − підтримали відкрите звернення наукової спільноти до органів державної влади.

У зверненні наголошують, що встановлена Міндовкілля заборона висадки інвазійних дерев − правильна, своєчасна та базується на результатах численних досліджень. Заборонені інвазійні дерева є загрозою для українського біорізноманіття і потребують державного регулювання. На думку науковців, рішення Міндовкілля відповідає європейським практикам охорони довкілля.

Ба більше, науковці наголошують, що необхідно продовжувати законодавчу роботу у цьому напрямку − зокрема покращувати законодавство з управління іншими, недеревними інвазійними видами тварин та рослин. Якісне управління інвазійними видами є однією з вимог під час євроінтеграції України.

Українська природоохоронна група − команда фахівців, що працюють над питаннями практичної охорони природи. Ми − лідери за площею створених в Україні об’єктів ПЗФ: щонайменше половина всіх заповідних площ, створених в Україні за останні 6 років, відбулися завдяки нашій Групі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button