Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23578 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Київ під час блекаутів зими 2022-2023. Фото: Vladyslav Tobolenko / Unsplash

Внаслідок системних атак Росії на енергоінфраструктуру в Києві серйозно пошкоджено близько 63% обладнання, необхідного для нормального й стабільного проходження зими, повідомив в інтерв’ю Вечірньому Києву заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Насамперед це обладнання для виробництва електроенергії. Деякі об’єкти фактично треба “підіймати з нуля”», — сказав він.

Кількома днями раніше міський голова Віталій Кличко закликав киян готуватися до екстремальних ситуацій — зокрема, подбати про автономні джерела живлення та теплий одяг. «Буде дуже непроста зима», — заявив він.

Пантелеєв зазначив, що Київ має 15 сценаріїв дій на випадок надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону. Зокрема, проводять штабні тренування на предмет стійкості системи життєзабезпечення міста під час блекауту. У пріоритеті — відновлення пошкоджених об’єктів і їхній фізичний захист.

В Укренерго зазначають, що неможливо спрогнозувати масштаб та характер атак, які може вчинити ворог наступної зими. Тому енергетики готуються до найскладнішого сценарію — повторення обстрілів минулого року.

Водночас голова Укренерго Володимир Кудрицький зауважує, що щільність протиповітряної оборони зросла, порівняно з жовтнем минулого року. Процент тих ракет і дронів, які влучають в ціль, набагато менший.

До війни енергосистема України мала потужності, які значно перевищували споживання. Але війна порушила баланс.

Передусім з енергосистеми випала найбільша в Європі Запорізька АЕС. По-друге, ракетні атаки пошкодили меневрову генерацію — гідроелектростанції, теплові станції та теплоелектроцентралі. Вони, на відміну від АЕС, дозволяють змінювати виробництво протягом доби.

Україна імпортує невеликі обсяги електроенергії зі Словаччини та Румунії. Більше не можуть через високу вартість, йдеться в матеріалі Ліга.нет.

Зараз балансування системи відбувається за рахунок аварійної допомоги від суміжних операторів та за рахунок вмикання енергоблоків ТЕС та ТЕЦ на природному газі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button