Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Андрій Іванюк, CC BY-SA 3.0

Вогонь знищив всю заповідну зону природного парку Джарилгач на території понад 1500 гектарів, повідомила Суспільному директорка НПП «Джарилгацький» Ірина Сабашенко.

Острів у Херсонській області горить із початку серпня. Територію з перших днів окуповано росіянами, про пожежі стало відомо з супутникових знімків. Українська природоохоронна група нарікала, що вогонь ніхто не намагається загасити.

За словами Сабашенко, пожежа знищила зону, де сконцентрована основна частина всіх степових екосистем та популяції всіх рідкісних тварин острова. Там також мешкає найбільша кількість копитних.

Зокрема, йдеться про рослини, що належать до рідкісних і зникомих: меч-трава болотна, ковила дніпровська, ковила волосиста, гвоздика бессарабська, золотобородник цикадовий тощо.

На відновлення степової, лугової та солончакових ділянок потрібно в середньому від чотирьох до 12 років, зазначає Сабашенко. Тамариксові зарослі відновлюються за 15-30 років.

Збитки вже сягають мільярдів гривень, та пожежа ще триває. Жителька одного з населених пунктів окупованого лівобережжя Херсонщини розповіла, що пожежу було видно з узбережжя Джарилгацької затоки за 10 кілометрів від острова.

Окупанти засипали протоку між островом Джарилгач і материковою частиною Херсонщини. У природному заповіднику облаштували військовий полігон.

Джарилгач — найбільший незаселений острів Європи. Там зустрічаються олені, лані, кабани та муфлони. Інфраструктура там майже відсутня, відвідувачі приїздили з наметами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button