Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Steven Houston / Unsplash

Російський айтівець, який емігрував до Європи, створив пародійний сервіс «Мій донос», повідомляє Детектор-медіа з посиланням на російські джерела.

Але, як то кажуть, пранк вийшов з-під контролю. За пів року мобільний застосунок завантажили 10 тисяч разів і написали понад п’ять тисяч доносів, частина з яких справжні.

Це не перший такий жарт. У 2015 році невідомі розробники запустили сайт Росдонос.рф. Поскаржитися можна було не лише в ФСБ чи прокуратуру, наприклад, але й у Спортлото.

Автор «Мого доносу» створив його ще у 2018-му, але він не мав популярності. Цьогоріч у січні застосунок знову став доступним на Google Play. В описі пояснюється, що він для розваги. Дизайн стилізовано під російський портал «Госуслуги» (свого роду аналог української Дії).

Більшість повідомлень або жартівливі або від людей, які сприйняли сервіс серйозно і розлютилися фактом його існування. Однак близько 20%, тобто приблизно тисяча, — справжні доноси. Вони містять докладні описи вчинків та особисті дані реальних людей, найчастіше знайомих і сусідів, посилання на їхні сторінки в соцмережах.

Пишуть доноси на тих, хто виступає проти війни з Україною чи хоча б критикує Путіна. Нерідко люди просять надіслати повістки своїм знайомим і відправити їх на фронт. «Нехай там їх навчать Батьківщину любити», — вказано в одному з доносів.

«(N) висловила погане ставлення до СВО! Також про мого брата, який на СВО! Заявила мені, що вона проти СВО і за українців. Вона в грубій формі висловилася, що нехай, як фарш, мре», — доносить одна з жительок Тольятті на свою керівницю.

«Прошу вас вжити необхідних заходів щодо припинення кричущої поведінки громадянина РФ (N), який поширює інформацію в мережі інтернет, що дискредитує ЗС РФ, ображає честь і гідність президента РФ. Вважаю висловлювання і контент екстремістськими, а його поведінку — зрадницькою», — йдеться в одному з шести доносів на одну й ту ж людину — репетитора англійської мови та музики з Москви. Чоловік вважає, що всіх їх написала жінка, з якою він раніше жив.

Розробник нікуди не пересилає доноси. Сподівається, що таким чином перехоплює реальні скарги: стукачі виплескують своє невдоволення, донесення не доходить до органів влади, і від людини, на яку донесли, відведено небезпеку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button