Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Заступниця міністра культури Катерина Чуєва підписала документ, яким було надано згоду на проведення реконструкції нежитлового будинку на Ярославській, 13б в Подільському районі під клубний дім. Про це повідомила депутатка Київради Євгенія Кулеба. У будівлі не було охоронного статусу, тому підстав відмовити міністерство не мало.

Наприкінці липня будинок оточили будівельним парканом. Це викликало резонанс і Київблагоустрій 31 липня вніс припис забудовнику з вимогою демонтувати будівельний паркан упродовж трьох днів. Картку порушення благоустрою було скасовано.

Сама Чуєва пояснює, що «за оцінкою фахівців міністерства, які аналізували документи, подані на розгляд до МКІП та готували проєкт рішення, міністерство не мало законодавчих підстав для відхилення проєкту».

Як зазначила чиновниця, у таких рішень є чіткі рамки, від яких орган державної влади не може відступити чи на власний розсуд змінити. За її словами, у даному випадку ці рамки взагалі не стосувалися автентичності будівлі – відсутність охоронного статусу будинку робить цей аспект «зручно невидимим».

Вона додала, що з охоронним статусом погодження проєкту було б неможливим.   

«У пояснювальній записці до проєкту зазначено, що «на ділянці знаходиться нежилий будинок з прибудовами». Якби будівля мала бодай якийсь офіційний захищений статус, він був би відображений в документації і такого роду «реконструкція» юридично була б неможлива. Тому актуальними залишаються питання до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, чи не було бодай спроб надати цій будівлі охоронний статус», – заявила Чуєва.

У Департаменті охорони культурної спадщини заявили, що науково-проєктна документація на проведення будівництва за цією адресою не надходила на погодження. Власнику направили припис про припинення робіт та вимогу надіслати науково-проєктну документацію для погодження в профільному департаменті, йдеться в їхньому дописі.

Будівля не мала жодного охоронного статусу. Проте, за словами Георгія Могильного, у звіті з наукових досліджень, проведених у 2015 році за рахунок бюджету Києва, йшлося, що знищена будівля – рідкісна пам’ятка забудови Подолу першої половини XIX сторіччя. Тоді її пропонували подавати на внесення до Реєстру пам’яток, а як проміжне рішення – надати статус щойно виявленого об’єкту культурної спадщини.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button