Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: t.me/DMYTROLUNIN

Україні доведеться втратити значну частину земель для сільського господарства, а то й проживання, — через масштаби забруднення боєприпасами, йдеться у матеріалі hromadske.

Лише щодоби росіяни випускають мільйони боєприпасів різного калібру (40-50 тисяч артилерійських пострілів на добу, до 350 боєприпасів на кожну ціль, плюс ракети, міни та стрілецька зброя). ЗСУ мають значно менше снарядів, але це теж збільшує масштаби забруднення.

За даними ДСНС, до 40% території України заміновані або забруднені вибухонебезпечними залишками внаслідок війни. 

Під час вибуху одного 115-міліметрового осколково-фугасного боєприпасу, спорядженого гексогеном, утворюється близько 4000 літрів газу. Продукти згоряння —це свинець, мідь, миш’як, цинк тощо, осідають на ґрунт.

Під час вибуху нового боєприпасу згоряє 99% таких речовин і лише 1% потрапляє в ґрунт. Росія ж використовує старі боєприпаси — до 40% з них або взагалі не вибухають, або згоряють не повністю.

Консервація та самоочищення природи

Щоб зрозуміти, скільки часу може піти на усунення забруднення, можна взяти приклад Франції. Територія від Лілля до Нансі, де велися найжорстокіші бої Першої світової війни, визначена як Червона зона. Там досі такий високий рівень забруднення ґрунту важкими металами, що земля вважається непридатною для проживання та господарювання. Уряд порахував, що законсервувати цю зону вигідніше, ніж витрачати гроші на її очищення. Аби повністю очистити територію Франції від залишків боєприпасів Першої світової знадобилося б 700 років.

Так само Україна у перспективі могла б, спираючись на аналізи ґрунту, визначити ділянки, які краще просто законсервувати.

Водночас брати ґрунт на аналіз можна лише з розмінованої ділянки. Сьогодні Україна — найбільш замінована країна у світі. За даними GLOBSEC, на повне розмінування території знадобиться 757 років. 

«Операції з очищення від наземних мін часто складні й дорогі, тому в країнах, що розвиваються, ці наслідки можуть трактуватися як абсолютна втрата ґрунтових ресурсів», — зазначає «Екодія».

На кордоні між Іраком та Іраном колишні мінні поля стали прихистком для перських леопардів, які вважалися зниклими. В Анголі заміновані ділянки перетворюються на стежки міграції африканських слонів. В Україні прикладом самоочищення природи є Чорнобильська зона.

«Може статися, що інші держави платитимуть нам гроші, щоб ми залишили заміновані ділянки для природного заростання та очищення повітря над Європою», — вважає голова «Української природоохоронної групи» Олексій Василюк. 

Перспективи сільського господарства

У 2021 році сільське господарство дало найвищий відсоток до ВВП серед усіх галузей економіки — понад 10%. Агропродовольча продукція становила понад 40% від загального експорту.

Наразі третина орних земель України перебуває під окупацією. Та й на вільних полях розмінування не проводять: постійно з’являються новини про те, що той чи інший тракторист підірвався на міні.

Екологи вважають, що Україні необхідно заборонити використання полів до аналізу ґрунту: адже на ринки потрапляють забруднені важкими металами .

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button