Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мешканці історичного будинку на вулиці Жилянській 116а, зруйнованого російським дроном у жовтні минулого року, замовили експертизу технічного стану будівлі. Її висновки – діаметрально протилежні експертизі, яку зробила КМДА.

Місцева влада наполягає, що будинок відновленню не підлягає. Заступник голови КМДА Микола Поворозник заявляв, що будинок старий, має дерев’яні перекриття і його неможливо відбудувати. Він посилається на висновки експертизи, під якими «стоять десятки печаток та підписів відповідних фахівців». На тому, що будинок не підлягає реконструкції, наголошував і міський голова Віталій Кличко.

Щоб мати більш ніж одну думку, мешканці будинку замовили дослідження у державного підприємства «Київський промбудпроект». Його зробили у травні 2023 року. Згідно з висновками експертів, технічний стан будинку – частково задовільний. Для його відновлення необхідно демонтувати всі дерев’яні перекриття, стіни до «живого», перемички над пошкодженими вікнами.

Проєкт реконструкції будинку

Фахівці наголошують на необхідності відремонтувати перекриття над підвалом, а дерев’яні перекриття пропонують замінити на легкі монолітні. Водночас покрівлю будинку потрібно повністю замінити. Загалом будинок підлягає капітальному ремонту, йдеться у висновку.

Скріни експертизи ДП, наданої мешканцями

Додамо, що експертиза, яку провело комунальне підприємство КМДА «Київекспертиза», була зроблена 17 жовтня – у той самий день, коли в будинок влучив ворожий безпілотник. Згідно з висновками, технічний стан будівлі визначено як аварійний. «Зруйновані та пошкоджені конструктивні елементи та інженерні мережі будинку відновленню не підлягають. Житловий будинок, як об’єкт в цілому, відновленню не підлягає», – йшлося у висновку КП. Мешканці житлового будинку стверджують, що експертизу місцева влада робила з 18:00 до 21:00. Водночас акти ДСНС свідчать, що пожежу загасили лише о 18:00.

Звіт ДСНС

Отже, державну експертизу робили більше двох місяців, а ту, на яку посилається київська влада, – один день.

Скріни експертизи КП, наданої мешканцями

«У мешканців питання, чому наш будинок не підлягає відбудові, а всі інші будинки, навіть зі складнішими пошкодженнями, відбудували. А тут вирішили, що земля їм потрібна і краще нас вижити, та побудувати якусь висотку чи бізнес центр. Нас дуже обурює, що мер приводить закордонні делегації, отримує кошти в бюджет на відновлення міста, а на наш будинок не виділяється», – заявляють мешканці будинку на Жилянській.

Далі вони планують звертатися до президента Володимира Зеленського, Кличка та фондів, які можуть допомогти відновити будинок.

Дійсно, Київ поступово відновлює всі пошкоджені росіянами житлові будинки. У серпні Кличко повідомив про завершення ремонту на вулиці Глибочицькій у Шевченківському районі. Наразі на всіх пошкоджених житлових об’єктах проводять або завершили відновлювальні роботи, окрім будинку на Жилянській, де влада міста нічого не зробила для збереження історичного будинку.

Будинок на Жилянській, 116а знаходиться в історичній місцевості Нова Забудова – нині ця територія популярна у забудовників. Хмарочос неодноразово писав про демонтаж історичних будинків району Нової Забудови заради будівництва нових об’єктів. Наприклад, нещодавно група «Ковальська» демонтувала будинок на Жилянській, 47.

Читайте детальніше: «Ця будівля не має цінності». Під цим гаслом десятиліттями знищують історичну забудову Києва.

Зруйнований 120-річний будинок є частиною київської історичної забудови. Краєзнавець Антон Короб розповів, що будинок має архітектурну та історичну цінність. Зведений на рубежі ХІХ-ХХ століть чотириповерховий будинок поєднував елементи типового зразка київського цегляного стилю та водночас дрібні ліплені неоготичні деталі. Збудував його собі, як прибутковий, купець першої гільдії – Іоселіан Іцкович. Він був власником фабрики гнутих меблів та металевих виробів на цій же вулиці. Фірма була заснована ще 1871 року.

Окрім, експертизи, державне підприємство також запропонувало конкретні рішення з реконструкції пошкодженого будинку. Їх можна побачити на рендерах нижче.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button