Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23576 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Художник показує ескіз майбутнього муралу на телефоні

На стіні будинку на вулиці Рейтарській, 2 в центрі Києва триває робота над муралом, присвяченим Бахмуту. Однак деякі мешканці будинку виступили проти цього, повідомила «Хмарочосу» екскурсоводка Дарина Шеремет.

Вони викликали поліцію та наклеїли листочок зі словами «Мешканці будинку проти».

Монохромний мурал зображує силует жінки, в який поміщено міський пейзаж Бахмута. Над ним працює художник Євгеній Аксьоненко. За його словами, всі дозволи отримано. Проєкт ініціювала співачка Даша Суворова, яка відмовилася спілкуватися з «Хмарочосом» напряму. Раніше, у травні, так само створили стінопис в Ірпені з зображенням пачки «Артемсолі».

Мурал в Ірпені. Фото: facebook.com/karplyuk2019

Художник заявив, що люди, невдоволені появою муралу, сказали, що «не мають до війни ніякого відношення», мають тут бізнес і не хочуть, щоби картинка була тут.

Водночас власниця однієї з квартир в будинку на Рейтарській розповіла The Village Україна, що мешканці незадоволені з двох причин: з ними ніхто не узгоджував створення муралу, і малюнок їм видається спекуляцією на темі трагедії Бахмуту. Вона безуспішно намагалася з’ясувати в різних інстанціях, хто дав дозвіл.

«На цьому малюнку зображений доволі впізнаваний силует однієї жінки, літають снаряди й указана конкретна адреса з Бахмута. Трагедія Бахмута — це якась персоналізована історія?» — нарікає мешканка. За її словами, мешканці будинку подали колективну заяву до КМДА, яку мають розглянути впродовж двох тижнів. 

Аксьоненко розповів «Хмарочосу», що центральним образом мурала є жінка-військова в образі самурая. Він заперечує, що це портрет Даші Суворової: «Я можу взяти будь-яку жінку, розвернути в профіль, намалювати таку зачіску і вийде те саме».

Адреса, яка є частиною композиції, — це адреса квартири, де жила Суворова, і цього будинку в Бахмуті вже не існує.

Аксьоненко повідомив, що наразі мешканці блокують роботу над стінописом, тож організатори розглядають можливість втілити проєкт на стіні іншого будинку.

Даша Суворова, яка стоїть за проєктом, народилася у 1988 році в Угорщині в родині військових, дитинство провела у Бахмуті. До 2015 року гастролювала в Росії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button