Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23557 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Суд американського штату Монтана під час розгляду справи, пов’язаної зі змінами клімату, ухвалив рішення на користь активістів, які звинуватили уряд штату в порушенні їх права на чисте довкілля, повідомляє The Guardian.

За перебігом справи Хелд проти штату Монтана, порушеного 16 позивачами віком від п’яти до 22 років, уважно стежила вся країна, оскільки його результат може вплинути на аналогічні позови, подані в інших штатах, пише «Голос Америки». Ця справа стала першою, в якій позов про порушення конституційного права було пред’явлено штату, а також рідкісний випадок, коли кліматичних експертів допитали як свідків.

В Our Children’s Trust, некомерційній юридичній фірмі, яка подала позов разом із Western Environmental Law Center і McGarvey Law, заявили, що ця справа знаменує собою перший випадок в історії США, коли суть справи змусила суд постановити, що уряд порушив конституційні права молоді, пропагуючи використання викопного палива.

Конституція свідчить, що штат і кожна людина повинні «підтримувати та покращувати чисте та здорове довкілля в Монтані для нинішнього та майбутніх поколінь». Молоді люди заявили, що вони постраждали від «небезпечного впливу викопного палива та кліматичної кризи», наголосивши, що діти «особливо вразливі», коли йдеться про наслідки цієї кризи.

Суд визнав неконституційним положення в законі про екологічну політику, яке забороняє штату розглядати вплив зміни клімату на його енергетичну економіку. Цього року законодавці штату внесли поправки, спеціально забороняючи штату враховувати викиди парникових газів у екологічній експертизі нових енергетичних проєктів.

Фото: William Campbe/vox

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button