Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фонд Projector Foundation створив культурний проєкт «Шрифтова Абетка української ідентичності», який закликає популяризувати модерні шрифти, створені вітчизняними дизайнерами.

Сайт з інтерактивною абеткою української мови, де кожна літера позначає свій символ, розробили завдяки підтримці ЗМІН — приватної української фундації. Головним партнером проєкту стала українська продукція компанії MacPaw, а основним шрифтом абетки — шрифт Fixel, новий варіативний та універсальний шрифт від компанії MacPaw та української шрифтової студії АльфаБраво. Сторінка кожної літери оформлена одним з українських новітніх шрифтів з доданим профайлом авторів шрифтів та посиланням на ліцензійне використання. Дизайн проєкту розробила студія Obys.

«Шрифти віддавна займають важливе місце в українському дизайні та виконують значущу роль у формуванні нашої видимої ідентичності. Згадаймо до прикладу, абетку Нарбута чи літерацію для газет і плакатів Ніла Хасевича. Сьогодні українська шрифтова індустрія переходить в активний процес становлення, а також розриває будь-які контакти з розробками російського походження. Тому Projector Foundation пропонує ознайомитися з 33 відібраними українськими шрифтами та перейти до їх повного використання», – розповідають автори проєкту.

Як зазначають дизайнери, «шрифтовий ренесанс» в Україні розпочався після Революції Гідності. Одним із перших широку популярність здобув шрифт Ruthenia авторства Василя Чебаника. Інший шрифт – «Воля» – розробила дизайнер Марчела Можина. Вона взялася за основу літерації (мальовані шрифтові композиції) головного художника УПА Ніла Хасевича. Він має яскраво виражений характер та використовується як один із двох офіційних шрифтів ЗСУ.

«Шрифтову Абетку української ідентичності» можна зустріти і офлайн у форматі мультиканальної виставки постерів. Дизайнерські постери розміщуються в київських закладах Зіґзаґ, Дилетант, Дублер, First Point, коворкінгах Peremoga, Generator, книгарнях «Книжковий Лев», Zakapelok, фітнес студії Integral, шоурумі Kapsula та інших місцях. Ознайомитися з проєктом можна на сайті за посиланням.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button