Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Об’єднання переселенців «Спільна справа», яка опікується 35-ма громадами Вінницької області, до кінця 2023 року планує здати в експлуатацію багатоквартирний будинок. Його на власні гроші побудували самі переселенці, пише видання «20minut».

«Спільну справу» створили в 2015-му переселенці з Донецької і Луганської областей та Криму. Елеонора Руденко, виконавча директорка в обслуговуючому «Житлово-будівельному кооперативі “Спільна справа”» розповідає, що спочатку організація мала грандіозні плани — залучити місцеву і державну владу або взяти участь у програмах кредитування. «Спільна справа» та облрада підписали меморандум і планували, що один із приватних фондів надасть пільгові кредити. Та через повномасштабне вторгнення кредити не видали і фінансувати будівництво мали переселенці.

На вулиці Сергія Зулінського, на околиці міста, кооператив побудував семиповерхівку. Будинок поки що не має власної адреси. Щоб отримати цю ділянку землі, організація двічі проходила громадські слухання: у 2018-2019 роках. У 2020-му на сесії міської ради їм цю ділянку виділили і на сьогодні кооператив її оплачує.

«Кооператив працює так: люди роблять внески і за ці гроші зводять будинок. Всі інші питання також лягали на плечі самих власників. Для нас такий формат був зручним, оскільки ми самостійно могли обирати і забудовників, і підрядні організації. Надалі, як тільки будинок здадуть в експлуатацію, створимо ОСББ», – пояснює Руденко.

У будинку 105 квартир — одно-, дво- та трикімнатних. Найменші — в середньому площею 40 квадратних метрів, двокімнатні — від 55 до 60 квадратів, а трикімнатні мають 80-86 метрів. І майже всі уже продані, наразі залишилося кілька трикімнатних для купівлі. Їх можуть придбати люди, постраждалі внаслідок війни.

Спочатку ціна за квадратний метр складала дев’ять тисяч гривень, але через війну кооператив не знайшов власників для 1000 квадратних метрів комерційних приміщень на цокольному поверсі, продаж яких був закладений у вартість квартир. Тому довелося підняти ціну, що зараз складає 13 570 гривень за квадратний метр.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button