Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23614 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Kerstin Joensson

У північноавстрійському місті Браунау реконструюють будинок, де у 1889 році народився Адольф Гітлер. Про це пише The Guardian.

Реконструкція вартістю 20 млн євро триватиме з другого жовтня 2023 року і має завершитися до 2025 року. Будинок хочуть перетворити на поліцейську дільницю з навчальним центром з прав людини, яка, згідно з планами, запрацює 2026 року.

В 2012 році власниця будинку, Герлінде Поммер, не погодилася на реконструкцію будівлі. 2016-го уряд взяв споруду під свій контроль та через суд домігся, щоб їй виплатили майже мільйон доларів компенсації.

За даними NPR, родина Гітлера винаймала квартиру на другому поверсі. Під час Другої світової війни нацисти використовували будинок як художню галерею та бібліотеку. Коли американські війська звільнили Браунау в травні 1945 року, німецькі військові спробували підірвати будинок, але «американці його захистили». Згодом будівля стала банком, а потім школою. До 1970-х років австрійський уряд орендував це майно, перетворивши простір на центр для людей з особливими потребами.

Архівне зображення: Stadtverein Braunau

Хоча Гітлер провів тут короткий час, будівля продовжувала приваблювати симпатиків нацистів з усього світу. Тому будівлю хотіли демонтувати.

Австрійський режисер Гюнтер Швайгер, який має випустити документальний фільм про будинок наприкінці серпня 2023 року, сказав, що план міністерства щодо майбутнього використання будинку збігається з бажанням диктатора. У місцевій газеті від 1939 року йдеться, що Гітлер хотів, щоб його рідний дім перетворили на офіси районної влади. Тож поліцейська дільниця означає адміністративне використання, яке він планував весь час.

Німеччина анексувала Австрію в 1938 році, і хоча багато провідних фашистів, починаючи з Гітлера, були австрійцями, країна багато років не поспішала визнавати свою спільну відповідальність за Голокост та інші злочини нацистів до та під час Другої світової війни. Зараз перед будівлею стоїть кам’яний меморіал жертвам Голокосту.

Проєкт реконструкції. Фото: Joe Klamar

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button