Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23614 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Fragile Heritage

У Запоріжжі визначили автора монументального мозаїчного панно на фасаді головпоштамту на Соборному проспекті, повідомляє об’єднання «Крихка спадщина».

Десятиліттями авторство мозаїки на запорізькому Будинку зв’язку 1967 року лишалося нез’ясованим. Питання атрибуції поставало ще у 1990-і. Фахівці безуспішно порівнювали манеру виконання цього панно з іншими творами радянського монументального мистецтва.

Фото: Fragile Heritage

Кілька років тому Укрпошта планувала завісити мозаїку рекламним банером. Тоді запорізький краєзнавець Роман Акбаш підняв питання про збереження панно. Він наголосив, що без встановлення автора твір не можна буде визнати пам’яткою. Сама будівля не є оригінальною — за таким самим проєктом будували принаймні в шести містах. Однак лише запорізький головпоштамт прикрашено монументальною мозаїкою.

Дослідники «Крихкої спадщини» переглянули тисячі сторінок звітів Архітектурної бібліотеки Заболотного й таки знайшли автора.

«Сьогодні з упевненістю можемо сказати, що панно, яке зазвичай супроводжується віршем Маршака “Війна з Дніпром”, створив художник Олексій Конопелько — учень Олександра Купріна, одного з членів об’єднання “Бубновий валет“», — заявляють в організації.

Конопелько працював у комбінаті декоративно-оздоблювального мистецтва. Туди, ймовірно, і звернулися замовники робіт.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button