Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash/vladbjnr

В Україні почали засуджувати самокатників за порушення правил дорожнього руху. За останні роки притягнуто до карної відповідальності чотирьох водіїв електросамокатів, здебільшого, за травмування пішоходів, пише Опендатабот.

З 2023 року кермувальників електросамокатів визнано повноцінними учасниками дорожнього руху, проте наразі держава не затвердила спеціальні правила для електросамокатів.

За останні чотири роки мінімум четверо кермувальників електросамокатів були притягнуті до карної відповідальності. В усіх випадках винуватців аварій покарали штрафами або позбавленням волі до двох років з «умовним» терміном. Найчастіше «самокатники» отримували обвинувальні вироки за травмування пішоходів.

Зараз здебільшого ДТП за участі водіїв самокатів кваліфікуються як адміністративні порушення. Опендатабот виявив 76 таких справ. Найчастіше самокатників притягають до відповідальності за порушення ПДР, що призвело до пошкодження транспортних засобів та іншого майна. Цією статтею передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі 850 гривень.

Змінами до закону «Про автомобільний транспорт» користувачів електросамокатів, моноколес та інших видів транспорту з електродвигунами офіційно визнали водіями, прирівняли їх до інших учасників дорожнього руху та зобов’язали дотримуватися ПДР. Тож з весни поточного року «самокатники» повинні рухатися якомога правіше проїзної частини, користуватися світловідбивальними елементами та пасивними засобами безпеки (шоломами) тощо. При цьому, їм було заборонено їздити тротуарами та пішохідними доріжками.

Разом з тим, держава досі офіційно не затвердила спеціальні правила дорожнього руху для електросамокатів, хоча це і передбачалося при затвердженні змін до закону «Про автомобільний транспорт».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button