Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Зала для реабілітації у центрі «Незламні»

З початку повномасштабного вторгнення потреби в медичних послугах в Україні збільшилися та урізноманітнилися. Щодня кількість людей, яким необхідна не тільки одноразова допомога, але й тривала реабілітація, зростає. 

За останніми даними ООН (станом на кінець серпня 2023) від початку повномасштабного вторгнення в Україні жертвами російської агресії стали понад 26 тисяч цивільних громадян, 17 тисяч з яких отримали поранення. Переміщення населення, складність у перевезенні медикаментів, руйнування медінфраструктури – це все спричинило кризове навантаження на медичну систему. Попри це, лікарі продовжили роботу, часто в польових умовах і над операціями, які ніколи не проводили раніше. 

Так, 2023 року в Україні вперше протезували пацієнта із вживленням двох протезів у кістку – капітан ЗСУ Ігор Крупнов втратив обидві ноги, коли машина, в якій він був, підірвалася на міні. Остеоінтеграційне протезування дозволило йому не тільки почати ходити, але навіть водити автомобіль. Новітню методику змогли застосувати лікарі з Національного реабілітаційного центру «Незламні» – ініціативи, яка з’явилася після початку вторгнення.

Що таке «Незламні» та як почався проєкт

Для того, щоб українці могли пройти лікування в межах країни, перше територіальне медичне об’єднання Львова ініціювало проєкт «Незламні». Це найбільший реабілітаційний центр, який комплексно допомагає пацієнтам у відновленні та коінтеграції.

Львів, як відносно безпечне місто, став не тільки прихистком для людей, які мали залишити домівки в пошуках безпеки, але й прийняв хвилю поранених пацієнтів – уже на початок 2023 року їхня кількість перевищувала десять тисяч. Ще до вторгнення 2022 року місто взялося за трансформацію своєї медичної сфери. 2021 року відбулося злиття трьох лікарень й утворилося перше територіальне об’єднання Львова (ТМО) – найбільше медичне об’єднання в країні. У ньому працює понад чотири тисячі лікарів. Проте система не мала достатньо інфраструктури для того, щоб забезпечити реабілітацію важко поранених.

Головний архітектор міста, Антон Коломєйцев, каже: «Ми розуміли, що допомогти пораненим – якісно сформувати реабілітацію, а також забезпечити старт нового життя після того, що люди пережили в умовах бойових дій – можливо, тільки якщо робити різнопланову інфраструктуру. Для того, щоб забезпечити це, ми вийшли на кілька ключових проєктів». Перший з них – реабілітаційний центр.

Реабілітаційний центр «Незламні»

Будівля, де зараз розташований центр, раніше належала поліклініці. До війни її призначення змінили: тут розташовувалися резервні площі для пацієнтів, хворих на Covid-19 – тисяча ліжок у відділенні. Радянська, велика, типова поліклініка потребувала багато змін для того, щоб стати сучасним реабілітаційним центром, який здатен прийняти поранених внаслідок військових дій. Наразі всі внутрішні роботи над оновленням завершені – тепер центр має облаштований басейн на першому поверсі, зали для тренувань та спеціальне обладнання. До прикладу, у відділенні є тренажери, які допомагають пацієнтам робити свої перші кроки – людину прикріплюють за ремені до рейки, яка дозволяє йому рухатися у напівпідвішеному стані. 

Головний принцип «Незламних» полягає в тому, що пацієнт залишатиметься в установі, доки сам, на власних протезах, повністю соціально адаптований, не буде здатний вийти з лікарні. Реабілітаційний центр приділяє багато уваги коінтеграції постраждалих: окрім палат, більшість приміщень «Незламних» ― це зали для тренувань. На третьому поверсі розташована так звана ерготерапевтична квартира. Там пацієнти вчаться в нових умовах робити звичайні буденні речі: готувати їсти, прати білизну чи розкладати речі в шафі.

Ерготерапевтична квартира у реабілітаційному центрі. Фото: «Бабель»

Також потрібно було створити сполучення між хірургічним відділенням та реабілітаційним центром – різниця висот між локаціями сягає 20 метрів. Для того, щоб пацієнти та лікарі могли легко переміщатися, за три місяці архітектори створили місток, довжиною 83 метри. Він має вентиляцію й опалення та зроблений зі скла.

Міст між хірургічним відділенням та реабілітаційним центром. Фото: «Бабель»

Далі центр планує створити терасу на даху для того, щоб забезпечити усамітнене місце для тренувань на вулиці. «Коли пацієнти починають реабілітацію, вони не хочуть мати багато очей на собі. Нехай це незграбні рухи чи повільний прогрес – вони хочуть бути наодинці із собою», – каже Антон Коломєйцев. Також планується оновлення фасаду: його мають утеплити. 

До проєкту реновації долучилася організація «Червоний хрест в Україні», яка не тільки збирала та пожертвувала кошти, але й адмініструвала співпрацю з іншими містами. Так, до проєкту реновації були залучені Варшава та Фрайбург, яким були відведені окремі поверхи. Умеблювання корпусу забезпечила компанія IKEA.

Фонд «Незламні»

Разом із центром працює й однойменний фонд – це приватна ініціатива, заснована двома пацієнтами, які пройшли лікування в «Незламних», Сергієм Костюченко та Єгором Олійником. Благодійна організація пов’язана з лікарнею на підставі меморандуму про співпрацю. Головне завдання фонду – збирати кошти на розвиток екосистеми реабілітаційного центру у відповідь на гуманітарну кризу, яку викликала війна. Це включає в себе багато пов’язаних між собою проєктів: гроші використовують, зокрема, на закупівлю обладнання, освіту для лікарів та розбудову інфраструктури. 

Фото: «Рубрика»

До прикладу, фонд спонсоруватиме будівництво дитячого відділення Unbroken Kids який відкриється на базі лікарні Святого Миколая у Львові й належить до першого ТМО. «Дитяча лікарня прийняла приблизно 50 важко поранених діток. Зараз ми активно збираємо кошти, щоб обладнати її реабілітаційне відділення», – каже директор фонду, Олександр Кобзарев.

Екосистема «Незламних»

Реабілітація важко поранених пацієнтів не обмежується операцією, встановленням протезу та випискою з лікарні. Це тривалий процес, який також передбачає і допомогу з реінтеграцією в суспільство. Люди, котрі пережили такі складні події – окупацію, втрату кінцівки, можливо, рідних й домівки, не завжди готові повернутися до звичайного життя. «У нас немає чіткої статистики, але за приблизними оцінками, до Львова повернеться 30 тисяч ветеранів із зони бойових дій. І ми хочемо створити таку мережу, яка б давала їм можливість звернутися за допомогою: психологічною, юридичною, освітньою чи з працевлаштуванням», – каже директор фонду «Незламні», Олександр Кобзарев. «Це наша стратегія: ми думаємо не тільки над тим, що зараз відбувається, а й над тим, що буде завтра. Ми вважаємо, що це ключ до майбутнього».

Ми поговорили з директором фонду «Незламні» та головним архітектором міста Львова про заплановані проєкти в межах центру.

Проєкт муніципального житла

Одним з планів «Незламних» є створення муніципального житла. Для України, де жителі приватизували більшу частину житлового фонду (наразі в країні є лише тисяча соціальних житлових об’єктів), це унікальний проєкт. Головний архітектор Львова каже: «Надзвичайно важливо підтримати людей і мати такий резерв житла, який місто може надавати на певний час тим, хто опинився в такій безвихідній ситуації. Ми маємо дати віру і можливості для старту життя наново». Так, проєкт за підтримки Європейського Союзу передбачає будівництво адаптованого житла для людей, які проходять лікування або вже закінчили його, та для їхніх сімей. 

Проєкт-переможець архітектурного конкурсу, Drozdov & Co

Львів має практику архітектурних конкурсів, і саме так обрали проєкт муніципального житла восени 2022 року. Переможцем стала компанія Олега Дроздова (Drozdov & Partners) та AVR Development. З огляду на характерний рельєф та помірну щільність району, основним типом забудови стане міська вілла. Це будуть компактні кубічні вілли, які збережуть відкритий ландшафт і видовий зв’язок між Замарстинівським парком та панорамою вулиці. До кінця поточного року місто очікує закінчити перший будинок. У межах проєкту житло зможе розмістити 700 людей. 

Головний архітектор міста ділиться: «Зараз відбувається робоче проєктування, а типологію житла планують урізноманітнювати на наступних етапах». Він також акцентує увагу на сталому будівництві: команда Дроздова залучить українських виробників і для матеріалів, і для розробки технології швидкомонтованих будівель.

Реконструкція вулиці Миколайчука

Вулиця Миколайчука – це два з половиною кілометри дороги, котрі розділяють два райони Львова, Замарстинів та Збоїще. За словами головного архітектора, вулиця розташована в північній частині міста й переймає її характерні недоліки: відсутність прямого сполучення з центром, велоінфраструктури та смуги для громадського транспорту. Саме тут розташована лікарня, а також планують збудувати муніципальне житло, тому місто усвідомлює важливість реконструкції вулиці. 

Проєкт реконструкції вулиці Миколайчука у Львові, Інститут просторового розвитку

Район реабілітаційного центру із центром міста зв’яже трамвайна лінія. Тут складний рельєф з перепадами висот, тому проєктування має брати до уваги поєднання різних рівнів. На вулиці планують побудувати зʼїзди до відділень лікарні й житла та додати велоінфраструктуру. Проєкт має за мету забезпечити безперервний транспортний звʼязок як для пацієнтів, так і для кількох тисяч працівників лікарні. Реконструкція має підтримку Світового банку.

Протезний завод 

На початок повномасштабного вторгнення Львів не мав власного виробництва протезів. Пацієнтів направляли до міста, де їх оперували, чекали, поки їхній фізичний стан стабілізується, а потім мали перевозити за кордон для протезування. Це не було повноцінним рішенням, адже пацієнти потребують різних протезів в залежності від видів навантажень: для ходьби, бігу чи щоб повернутися на фронт. До того ж, діти потребують нових протезів щороку через активний ріст. 

Хоч місто і має протезний завод, він перебуває в скрутному становищі через мільйонні заборгованості. Тому реабілітаційний центр мав спланувати, як забезпечити свої потреби в протезах. На перших етапах роботи центр «Незламні» за підтримки німецького уряду та Мальтійської служби започаткував першу тимчасову мобільну майстерню. Наразі працює більша майстерня, потужність якої дозволяє виготовляти сто протезів на місяць. «Проте українцям потрібні тисячі», – каже головний архітектор Львова. 

Тому вже в першій половині 2024 року місто планує відкрити перший блок великого виробництва на зарезервованій території. Проєкт розробляють спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ).

Новий корпус реабілітаційного центру

Одним з найбільш медійних здобутків «Незламних» за останній час стала новина про те, що новий корпус для центру реабілітації буде спроєктований Львівською студією abmk у співпраці із Шигеру Баном –  японським архітектором та володарем Прітцкерівської премії. Нова будівля покликана збільшити місткість лікарні, яка приймає все більше нових пацієнтів. Корпус матиме вісім поверхів — два під землею та шість назовні. Він буде виготовлений з перехресно-ламінованої деревини, і не потребуватиме металевих стиків. Конструкція буде спланована разом зі швейцарською інженерною студією Hermann Blumer. 

Проєкт нового корпусу «Незламних» з використанням дерева. Шигеру Бан, абмк

Проєкт анонсували під час Львівського Урбан Форуму, який був ініційований Львівською міською радою.

Як «Незламні» змінюють Львів?

«Незламні», поміж усіх речей, є також результатом того, що Львів усвідомлює свою відповідальність як більш безпечне місто. Головний архітектор, Антон Коломєйцев, каже: «Ми намагаємося бути надійним тилом для країни. Ми хочемо, щоб наші захисники мали трохи спокою в думці, що їхні сім’ї в безпеці тут». Він відзначає, що Львів має час для того, щоб зрозуміти, які рішення найкращі в даних обставинах. «Ми хочемо напрацювати сценарії, типології, формати, якщо ми маємо таку можливість, та готові ділитися нашими рецептами з іншими містами. Зрештою, те, що нам вдалося зробити за рекордно короткий час, міста на сході та півдні матимуть зробити ще швидше. У них не буде часу вигадувати колесо». 

На запитання про те, чому Львів має такий успіх в тому, що робить, архітектор підкреслює роль людей. «У лікарні лікують не стіни – а лікарі. Недостатньо просто збудувати гарні будівлі, це все можливо завдяки людям».  

Від лютого 2022 року, у центрі реабілітацію пройшли 11 тисяч поранених, а з минулої осені сотні отримали протези. Нові проєкти показують, що «Незламні» мають візію, яка зазирає в майбутнє, піклуючись про українців сьогодні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button