Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві пройшла презентація проєкту реставрації «Велична вежа» в Старокостянтинові на Хмельниччині. Одні з найдавніших пам’яток в місті, домініканський костел та вежа при ньому, перебували в занедбаному стані понад сто років. Представники міської влади та громадської організації «Старокостянтинівське козацтво» показали інвестиційний проєкт, який має допомогти зберегти об’єкт культурної спадщини. Розповідаємо, чому відновлення вежі важливе для міста та яким буде проєкт реставрації.

Старокостянтинів

Якщо ви прямуєте з Києва до Кам’янець-Подільського чи Чернівців, ваш шлях пролягатиме через невелике місто Хмельницької області – Старокостянтинів, в якому перетинаються залізничні та автомобільні маршрути. Це одна з причин, чому йому вдалося привабити туристів, які дорогою обирають зупинитися тут, щоб подивитися на Замок Князів Острозьких. Пам’ятка XVI століття розташована на злитті річок Случ та Ікопоть, де її також доповнює Троїцька церква та оборонна вежа. На початку 2000-их церква та замок були реставровані, завдяки чому готові приймати відвідувачів – вони відкриті на вхід, мають інформаційні таблички.

Проте в місті також є ще один комплекс пам’яток, який не має такої популярності серед туристів, – це костел Матері Божої Громничої та домініканський монастир, над якими здіймається 35-метровий донжон, або головна вежа. Зведена в кінці XV століття, вона є головною домінантою міста, в якому переважає низькоповерхова забудова. У середині ХХ століття споруда зазнала руйнувань під час бойових дій та з того часу залишається недоступною для відвідувань. Останні декілька років стіни вежі почали осипатися, що може призвести до остаточної втрати пам’ятки.

Яку роль пам’ятка відігравала раніше 

Архітектор проєкту «Велична вежа», Сергій Юрченко, зазначає, що перша згадка та точний опис пам’ятки з’являються в 1615 році. Януш Острозький, син Костянтина, отримав дозвіл на будівництво домініканського собору, а вежа була передбачена ще його батьком в плані міста Костянтинова. Оборонна вежа мала надійно забезпечити огляд та простріл на півдні міста. Мурована з каменю та цегли, вона складається із шести ярусів, які поєднані гвинтовими сходами.

Головний архітектор проєкту зазначає, що стилістично пам’ятка має риси Ренесансу, а конкретно маньєризму та Люблінської школи відродження. До прикладу, собор всередині має такі елементи, як ліплені кути, які потім переходять у склепіння чи щитоподібний фронтон костелу. 

З того часу вежа простояла без значних змін до 1796 року, коли комплекс спіткала велика пожежа. Вона завдала такої шкоди, що кілька десятиліть після пошкоджень тривали ремонтні роботи, які продовжувалися аж до закриття храму у 1832 році. Після цього монастир, що був осередком чернечого життя отців домініканців, перебудували на православний собор – реконструкція відбулася 1871 року росіянами та внесла значні зміни в архітектуру споруди. Архітектори Російської імперії намагалися надати памʼятці характерні риси «муравйовки», псевдоруського стилю. 

«Архітектори Російської імперії намагалися надати памʼятці характерні риси «муравйовки», псевдоруського стилю»

У минулому столітті архітектурний комплекс зазнав руйнувань під час обох світових воєн: 1919 року та під час німецької окупації 1941-44 років. На початку ХХІ століття на першому поверсі вежі була більярдна зала. Лише 2023 року храм перейшов до Православної церкви України.

Що передбачає проєкт реставрації

Проєкт реставрації «Велична вежа» ставить за мету відновити обʼєкт культурної спадщини, який у ментальній мапі мешканців постає головним символом Старокостянтинова. Так, представники міського уряду розповіли, що школярі за проханням намалювати місто переважно зображують вежу. Вона постає домінантою в міському просторі, адже розташована серед садибної забудови та на березі річки Случ. Тож її відновлення важливе для збереження ідентичності міста, а також може підсилити його туристичний потенціал.

Проєкт реставрації був розроблений директором Науково-дослідного Інституту архітектури та містобудування Сергієм Юрченком. Він спирається на історичний вигляд споруд, який вони мали до перебудови 1871 року. Проєкт уже успішно пройшов державну експертизу та має затверджений кошторис. 

Креслення Сергія Юрченка

Першим етапом робіт передбачається пониження територіальних вод навколо споруди, після чого її стіни осушать та забезпечать їхню гідроізоляцію. Далі планують відновити цегляно-склепінчастого перекриття костелу, яке за останні роки почало активно руйнуватися. Тому поетапно його ремонтуватимуть: від нижнього ярусу до шостого, попередньо укріпивши конструкції. Після цього будуть реставрувати зовнішні елементи, такі як щитоподібний фронтон костелу та дах з невеликою вежею. Також забезпечать благоустрій території довкола памʼятки та інклюзивну інфраструктуру.

Презентація проєкту пройшла в столиці з метою залучити фінансову підтримку, знайти можливості грантів та спонсорської допомоги. Реконструкція комплексу памʼяток збереже один з обʼєктів Ренесансу, який в Україні тісно повʼязаний з історичними постатями роду Острозьких.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button