Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У центрі Лісабона запустять експериментальний проєкт, який передбачає створення «суперкварталу», що включатиме сад на вісім кварталів. Про це пише The Mayor.

Концепція передбачає групування кількох вуличних кварталів, де внутрішні вулиці облаштовані для пішоходів та велосипедистів, а окраїни – для моторизованого транспорту. Таким чином, у центрі міста утвориться «суперквартал» або «суперблок», який складатиметься із зеленої зони та восьми прилеглих кварталів.

Такий проєкт вперше реалізували в Барселоні. Створення «суперблоків» входило до плану порятунку вулиць від транспортного шуму та забруднення. У квартали заборонено в’їзд приватного транспорту, окрім екстрених служб та автобусів. У деяких випадках дозволено в’їзд та пересування кварталом зі швидкістю до десяти кілометрів на годину, але для цього потрібно отримати спеціальний дозвіл.

Містяни швидко оцінили переваги простору, вільного від автомобілів. Навіть власники бізнесів, які протестували через відтік клієнтів-автомобілістів. Діти почали вільно грати на вулицях, люди похилого віку стали частіше виходити у двір, а сім’ї — рідше виїжджати за місто на вихідних.

У Барселоні попит на впровадження цього проєкту постійно зростає. До 2030 року планується встановити 503 «суперблоки» по всьому місту.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button