Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23563 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Кадр із відеоблогу

Нідерландець Мартейн Дулаард купив хату в Альпах, ремонтує її та викладає відео на YouTube, де вже має 590 тисяч підписників. The Guardian повідомляє секрет його успіху.

Мартейн — графічний дизайнер з Амстердама. У 2015-му він вирушив у велоподорож від Ванкувера до Патагонії та став знімати відеоблог, який зробив його відомим у соцмрежах. Навчився знімати відео дроном і робити вдалі світлини, навіть не злізаючи з велосипеда. Видав дві книжки.

У 2021 році він втілив свою давню мрію мати будиночок у горах, купивши за 21 тисячу євро за хату серед гір італійського П’ємонту. Дві маленькі кам’яні будівлі потребували ремонту, й Мартейн вирішив документувати процес. За останній рік він опублікував у своєму тревелблозі на YouTube 83 відео про життя в Альпах та ремонт будинку.

Оглядачі дивувалися: що змушує понад пів мільйона людей спостерігати за тим, як сохне фарба?

Від безлічі інших DIY-блогів про ремонт і будівництво, цей відрізняє повільний, медитативний, елегійний настрій. Кожна серія починається з ніжних звуків піаніно або ж дзвіночків на шиях корів вдалечині. Камера дрона охоплює неймовірні краєвиди.

У відео багато тиші, Мартейн часто просто нічого не говорить: мовчки працює, відпочиває, снідає, пече хліб, п’є пиво на схилі, насолоджуючись пейзажем. Коли ж говорить, то наче звертається до старих добрих друзів.

Чимало інших блогерів, боючись втратити увагу глядача, практикують настільки щільний монтаж, що навіть вирізають паузи, в які роблять вдих. На думку Мартейна, такий швидкий темп насправді втомлює. Він переконаний, що повільна оповідь дає аудиторії можливість дещо відволіктися на власні роздуми, згадати щось своє.

Мартейн зосереджується на процесі, а не на результаті. Епізод, в якому він підіймає великий камінь за допомогою ручного гідравлічного бура, — сам по собі наче історія боротьби Ахава з Мобі Діком. Він уникає чіткого планування, просто розуміє, що в певний час його будинок буде завершено, а поки просто насолоджується моментом. Він не пише сценарії, тільки монтує відзнятий за тиждень матеріал.

Деякі люди приїздять допомогти йому з роботою незалежно від сезону. Наприклад, у грудні завітав слюсар-американець, який не злякався ані снігових бурь у цю пору року, ані необхідності спати в наметі.

В останній серії Мартейн завершує внутрішні стіни на другому поверсі першої хати, а також демонтує перекриття між поверхами, щоб наповнити простір світлом.

Він вільний продовжувати свій блог так довго, як забажає. Коли закінчить ремонт, може далі розповідати підписникам про городництво або, наприклад, про майстрування меблів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button