Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

V Міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв ВЕЖА відбудеться у Львові напередодні Міжнародного дня архітектора з 29 вересня по перше жовтня.

Серед заходів фестивалю: лекції та воркшопи, презентації нових українських об’єктів, екскурсії та пленери, нетворкінг і дискусії. На ВЕЖІ буде три головних локації, кожен день нова. Центр архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова ВЕЖА» в самому центрі Львова, де фестиваль розпочався у 2018 році, й куди він остаточно повертається. Раніше це була одна з найзахищеніших будівель у Львові із стінами до трьох метрів завширшки, тому досі може надати додатковий захист на випадки повітряної тривоги.

На другий день запрошують у пам’ятку архітектури XV століття — Свірзький замок, 40 км від Львова. В останній день фестиваль завітає спортивно-розважального центру Leoland, до 2023 року відомого як палац спорту «Україна».

Лейтмотив ВЕЖІ 2023 — «Час України». Організатори пояснюють, що це означає фокус на вікні можливостей, яке відкрилося зараз для України в світі — не тільки отримати допомогу й підтримку від інших країн, але й показати світові своє найцінніше — талановитих людей.

На фестивалі важливими гостями будуть саме українські архітектори й архітекторки, які найяскравіше презентують Україну в світі. Одна з них — власниця і архітекторка архітектурного бюро С.Бабушкіна, голова дисциплінарної комісії АП НСАУ, архітекторка у МАНУ Катерина Романенко. Бюро С.Бабушкіна разом з Норманом Фостером проєктувало реконструкцію Європейської площі в Києві.Також вкотре на фестиваль завітає засновниця власної архітектурно-проєктної групи, заступниця голови архітектурної палати НСАУ Анна Кирій, яка розкаже про перше для України з 2014 року представлення на Венеційській архітектурній бієнале.

Крім того, цього року на фестиваль запрошені: Александр Яніцький (Alek Janicki) — польский митець, який, серед іншого, зробив інсталяцію-перформанс Black Satori («Чорне дзеркало») в Свіржі в межах Вроцлавського бієнале 2023; Пьотр Кухач (Piotr Chuchacz) — польський архітектор, який до кінця 2022 року очолював Палату архітекторів Польщі, тому особисто зустрічав українських біженців-архітекторів і допомагав їм залишатися корисними в професії;

Фабіо Гріллі — італійський архітектор, старший менеджер з проєктування у EMMAR (Дубаї, ОАЕ) — найбільшої девелоперської компанії всього арабського світу.

Відвідати фестиваль ВЕЖА можна буде безкоштовно, якщо зареєструватися до 20 вересня включно. Але на кожну подію треба реєструватися окремо — деякі форми вже відкриті, а слідкувати за початком реєстрації на всі події можна на сайті фестивалю.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button