Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/cassiawine

Організатори фестивалю українських вин Brave Wine збираються виготовити київське вино з зібраного в місті винограду.

Для цього планують зібрати 100 кілограмів винограду. Цієї неділі, першого жовтня, охочим долучитися пропонують заповнити форму і привезти від п’яти кілограм ягід до кафе «Дублер» на Печерську. Організатори також можуть забрати виноград самі.

Вино робитимуть на сімейній виноробні Cassia wine. Його можна буде скуштувати навесні.

Частину київського вина планують продавати на благодійних аукціонах в Україні й у світі на користь ЗСУ. Лімітовану партію використають для дегустації на весняному Brave Wine 2024.

Виноград у Києві вирощували щонайменше тисячу років тому назад, стверджує Сергій Клімов, засновник фестивалю Kyiv Food and Wine Festival та автор книги «Нерозказана історія українського виноробства».

Фото: facebook.com/Klimov.Sergiy

За його словами, першими його, радше за все, висадили саме ченці Києво-Печерської Лаври. У XVIII-XX століттях виноградники розрослися біля Кловського узвозу, ними були засаджені схили біля Олександрівської лікарні, а вулиця Богомольця перетинала міський виноградник просто посередині. Біля Щекавиці, парку Славу та Маріїнському парку також були виноградники.

Найпізніший виноградник був посаджений на початку ХХ сторіччя на місці, де знаходиться сучасний Виноградар, і був остаточно знищений з початком будівництва однойменного житлового масиву. У Києві були свої виноробні та винокурні.

«Мені навіть вдалось знайти у дворах Подолу лозу, якій приблизно років 100, судячи з товщини стовбуру», — зазначає Клімов.

Фестиваль Brave Wine відбудеться 7-8 жовтня. У програмі — десятки дегустацій та фудкорт, лекції, виставка «Нерозказана історія українського виноробства», аукціон рідкісних українських вин.

Подія пройде на території бару «Вогник» та клубу Arsenal XXII, біля метро Арсенальна. На локації є укриття.

Вхідні квитки коштують від 200 до 400 гривень. Частину коштів передаватимуть до фонду Лелека-України, що забезпечує фронотвих медиків.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button