Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Інтернет-журнал Bird in Flight презентував інтерактивну мапу перейменованих вулиць столиці.

На мапі зібрані всі перейменовані у межах дерусифікації вулиці Києва. Для зручності вони зафарбовані різними кольорами, а щоб дізнатись історію перейменування вулиці, потрібно натиснути на неї. Користувачі також можуть здійснювати пошук за старими та новими назвами вулиць.

Як перейменовують вулиці в Києві?

Процес дерусифікації вулиць розпочався у 2014 році з початком вторгнення Росії в Україну, і протягом 2014-2022 років у Києві змінили 436 топонімів. У квітні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення, КМДА оголосила збір пропозицій щодо перейменування міських обʼєктів, пов’язаних із Росією та Білоруссю. 

Процедура перейменування складається з таких кроків:

  • Спершу громадяни подають онлайн-петицію або звернення до міської влади.
  • Після цього пропозиції збирають і передають Експертній топонімічній комісії. Комісія розглядає пропозиції та обирає, які вулиці потребують перейменування в першу чергу. У процесі відбору експерти враховують архітектурно-топонімічний ландшафт Києва, щоб найбільш вдало обрати нову назву.
  • Після відбору комісії вулиці потрапляють на голосування в застосунок «Київ Цифровий», де містяни голосують за найкращий варіант.

Олександр Алфьоров, голова експертної комісії, в інтервʼю The Village наголошує, що під час перейменовування вулиць потрібно обовʼязково враховувати міський контекст.

«Ми стикаємося з тим, що певні явища набирають попиту винятково через те, що за них більшість. Але більшість не означає якість», – каже Алфьоров.

Дерусифікація топонімів триває

18 травня цього року депутати Київради підтримали перейменування 23 вулиць, а в липні в трьох районах Києва стартували громадські обговорення пропозицій щодо зміни назви низки вулиць. Громадяни продовжують створюють нові петиції щодо перейменування вулиць Києва на порталі Київської міської ради. Переважно кияни пропонують перейменувати вулиці на честь історичних діячів, полеглих героїв України та діячів культури.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button