Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На архітектурну премію European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards було номіновано 11 українських проєктів, пише видання Pragmatika. Ця премія вважається вважається найпрестижнішою премією архітектури. Цьогоріч на конкурс було номіновано 362 проєкти з 38 країн.

CO-HATY від Metalab – пілотний проєкт адаптації гуртожитку під житло для ВПО

Фото: Анастасія Куберт

У березні 2022 року було започатковано проект «КО-ХАТИ», щоб створити житло для тих, хто був змушений покинути свої домівки внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Проєкт ініціювали урбаністична лабораторія METALAB з Івано-Франківська та учасниці незалежної агенції Urban Curators, релоковані з Києва. 

Всього за шість тижнів із залученням 100 волонтерів і 140 тис. євро пожертв цей проєкт забезпечив новим домом 170 внутрішньо переміщених осіб.

MOT (Module of Temporality) від balbek bureau

Фото: Андрій Безуглов

МОТ – це тимчасовий культурний простір у Києві від don’t Take Fake, що створити разом із міжнародною командою. Він побудований із 27 транспортних контейнерів, які можна розібрати, транспортувати та знову зібрати менш ніж за 10 днів. В ів інтер’єрі та меблях використали сталеві листи з “Азовсталі” й металургійного комбінату імені Ілліча, що в Маріуполі.

На двох поверхах представлені роботи 28 художників з різних континентів. Серед них – полотна, скульптури, інсталяції та аудіовізуальні роботи. Проєкт стартував у лютому 2023 року на Контрактові площі і вже обʼїхав Дніпро, Луцьк та Львів.

Рейтарська Circle

Фото: Evgen Karev

Ротонду модерністського комплексу 1986 року на вулиці Рейтарській у Києві ревіталізував архітектор Еміль Дервіш. У колишньому приміщенні Поліклініки Спілки Письменників України відкрили готель, галерею та фудмаркет. Основна стратегія реконструкції полягала в тому, щоб повернути автентичний зовнішній вигляд будівлі, але водночас перетворити весь функціонал і внутрішнє планування в сучасний комплекс із кількома ресторанами всередині та терасою на даху.

ЦНАП у Новій Каховці

Фото: Арсен Федосенко

До списку премії також потрапив проєкт будівлі ЦНАПу у Новій Каховці від архітекторки Анни Кирій. Ідея цього проєкту – зробити адміністративні послуги доступними, прозорими, швидкими та з повагою до кожного, хто за ними звертається. Ця ідея закладена в архітектурному рішенні. ЦНАП відкрили восени 2021 року, наразі місто перебуває в окупації російських військ.

Житловий будинок «Балтійська Холл»

Фото: Микола Корсун

Будинок розташований в тихому районі Львова в кварталі малоповерхових будинків і котеджів і зайняв вигідне місце в системі інфраструктури кварталу. У цьому будинку лише 16 квартир. Це клубний будинок, спроєктований Sheremeta Architects Group. Забудовники хотіли звести будинок своєї мрії, тому поєднали в ньому найкращі матеріали і технології – німецькі котли та камери спостереження, іспанську плитку, південнокорейські кондиціонери, італійське оздоблення.

ЖК «Клубне містечко 12»

Фото: «Клубне містечко 12»

ЖК “Клубне містечко 12” в Івано-Франківську від GaidArt та Atelier Architecture+ – це унікальний комплекс, який включає дванадцять секцій малоповерхової забудови. Переважна поверховість житлових багатоквартирних будинків – 4 поверхи. Основним лейтмотивом комплексу є людський масштаб. Для мешканців квартир перших поверхів передбачені індивідуальні зелені зони відпочинку, а для квартир верхніх поверхів – тераси на даху. Двори комплексу є також повністю пішохідними, без доступу автотранспорту.

ЖК «Катеринославський»

Фото: Андрій Авдєєнко

ЖК “Катеринославський” у Дніпрі збудували Filimonov & Kashirina Architects. Завданням команди було завершити формування архітектурного ансамблю бульвару і створити висотний акцент на перехрестях вулиць.

Зовнішній захист від сонця, що використовується на фасаді значно знижує енерговитрати будівлі на охолодження.

Торгово–офісний центр на пл. Петрушевича, 5 у Львові

Фото: Сергій Бабенчук

Львів має імідж міста, що є центром освіти, культури, спорту, туризму та бізнесу. Поява нового офісного центру від архітектурної студії Андрія Асанова продовжила тенденцію розвитку бізнесу мегаполісу, зазначають в описі проєкту на сайті премії.

Фасад будівлі виконаний із композитних HPL-панелей, які встановлені на певній відстані від скляної будівлі і захищають приміщення від прямих сонячних променів. Перший поверх та підвал займають торгові площі, а три верхні поверхи займають офіси. На даху будівлі розташована тераса. 

ЖК «Файна Таун»

Фото: Павло Лутов

ЖК «Файна Таун» спроектований студією archimatika. Особливу увагу архітектори студії приділили дощовому саду. Його основна практична функція – збір надлишку дощової води. Це зменшить навантаження на магістральну каналізаційну систему, створивши привабливий ландшафт.

13 будинків для ВПО на Чернігівщині

13 будинків для ВПО на Чернігівщині від District #1 й архітектора Олександра Петренка побудували у деокупованому селі Старий Биків у Чернігівський області. Метою втілення проєкту було вдихнути життя в село в умовах післявоєнної розрухи і наповнити його новою енергією.

Тимчасове житло для ВПО «Незламні Матусі»

Фото: Галина Кучманич

Модульні будиночки “Незламні матусі” у Львові від Sulyk Architects демонструють, як тимчасове житло може стати частиною міської тканини міста та створювати відчуття дому та безпеки. Двоповерхові будинки мають дзеркальну планувальну структуру. Кожна будівля вміщує 13 номерів і може комфортно розмістити від 26 до 52 осіб.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button