Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Кам’янське, Дніпропетровська область. Фото: Artur Voznenko / Unsplash

У 2022 році якість повітря в 27 українських містах дещо покращилася порівняно з 2021 роком. Про це свідчать результати дослідження ГО SaveDnipro.

Якість повітря в містах лишається незадовільною, однак загалом воно стало чистішим після повномасштабного російського вторгнення. Це є наслідком скорочення викидів від промислового виробництва і транспорту.

За офіційними звітами, підприємства України скоротили свої викиди на 46% у 2022 році порівняно з 2021-м. Найбільший вплив мало руйнування заводів у Маріуполі.

Екологи також припускають, що очищенню повітря сприяло скорочення кількості автомобілів, оскільки мільйони громадян виїхали з країни.

З іншого боку, обстріли міст росіянами мають негативний вплив на якість повітря. Наприклад, погіршення показників спостерігається у Миколаєві.

Станції моніторингу якості повітря показували аномальні відхилення, коли епіцентр вибуху під час прильотів опинявся поряд.

Втім, ефект від скорочення промислових викидів суттєво переважив «точкові» ефекти від прильотів.

«Наша промисловість потребує модернізації за найкращими доступними технологіями. Унікальна ситуація повномасштабного вторгнення підсвітила, наскільки ця проблема серйозна. Навіть коли війна “вимкнула” суттєву частку головного джерела забруднень — промисловості, — цього виявилося замало для того, щоб повітря стало безпечним», — підсумовують фахівці ГО SaveDnipro.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button