Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23505 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Роман Балук

Упродовж двох місяців у Львові перевіряли стан балконів у багатоквартирних житлових будинках, повідомили у Львівській міській раді. Спеціальні комісії оглянули 5448 будинків, у яких виявили 9270 індивідуальних балконів і 4201 балкон загального користування у незадовільному стані.

Найбільше зауважень було до балконів в Галицькому і Личаківському районах, найменше – до балконів у Сихівському районі, каже Ірина Маруняк, заступниця мера Львова з питань ЖКГ.

Як відбувалась перевірка?

Фото: Львівська міська рада

До складу комісій, що проводили перевірки, входили майстер керівної компанії, головний інженер, представник районної адміністрації. Обстеження відбувалось у присутності мешканця квартири, у якій знаходить балкон. До 23% квартир не вдалось потрапити всередину, тому такі балкони оглянули лише зовні.

Якщо члени комісії бачили, що балкон у поганому стані, то небезпечну територію обгороджували, щоб унеможливити падіння елементів, додає Маруняк. Або ж замовляли спеціальні крани, щоб зняти ті елементи, які загрожували падінням.

Що робити, якщо ваш балкон в аварійному стані

Сьогодні у Львові діє Програма, за умовами якої 80% коштів за ремонт балкона платить місто, а 20% – мешканці. Щоб скористатися Програмою, необхідно в районну адміністрацію чи через ЦНАП потрібно подати заяву, експертний висновок, що балкон потребує ремонту, документи на право власності на квартиру і технічний паспорт.

Тоді районна адміністрація опрацює ваше звернення і укладе угоду з відповідною фірмою, яка проведе роботи з ремонту балкона. Угоди з компаніями-виконавцями публікують на Prozorro

А як щодо ремонту спільних балконів та балконів в історичних будинках?

Щодо ремонту балконів загального користування, то, за словами Ірини Маруняк, мешканці також можуть подаватися на участь у Програмі співфінансування. Тільки у цьому випадку усі мешканці разом оплачують 20% від вартості ремонту, адже балкон загального користування є спільною, сумісною власністю.

Також у Львові продовжує діяти Програма реставрації балконів у будинках-пам’ятках архітектури. У такому випадку мешканці спільно сплачують 10 тис. грн, а решту оплачує місто.

Нагадаємо, у Києві почали штрафувати за добудовані балкони на пам’ятках.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button