Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: twitter.com/icyce_xpucme

Магазин Samsung в Івано-Франківську зберіг мозаїку радянського періоду та вписав її в інтер’єр, повідомляє автор блогу «ісусе та кінцева», який досліджує українську спадщину, зокрема мозаїки на автобусних зупинках.

Авторство мозаїки належить шістдесятнику Опанасу Заливасі. Панно майже повністю викладено натуральним каменем. З обох боків напис «Чим хата багата, тим і рада».

Фото: twitter.com/icyce_xpucme

Магазин розташовано на вулиці Незалежності 4. На інстаграм-сторінці можна побачити фото товарів на тлі цієї мозаїки.

Фото: instagram.com/samsung_store_if

Опанас Заливаха у 1964 році створив разом з Аллою Горською, Людмилою Семикіною, Галиною Севрук та Галиною Зубченко вітраж «Шевченко. Мати» у вестибюлі Червоного корпусу Київського університету. Цей твір знищили як ідейно ворожий.

Після цого Заливаха відсидів п’ять років у таборі в Мордовії за «за антирадянську агітацію». Там його відвідувала Алла Горська.

Помер художник у 2007 році в Івано-Франківську. У травні цього року в Києві перейменували вулицю Матросова на честь Заливахи.

Ескіз «антирадянського» вітражу. Фото: Rasal Hague, CC BY-SA 3.0

У червні в пожежній частину в Києві знищили мозаїчне панно. Наприкінці вересня в будинку «Торгпреса» у Львові було знищене мозаїчне панно авторства Богдана Сойки. У жовтні на фасаді будинку в Кам’янці-Подільському зафарбували мозаїчне панно.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button