Італійський уряд консерваторів планує заборонити синтетичну їжу. Її називають загрозою національній спадщині
Дослідження свідчать, що використання штучно вирощеного м’яса дозволить скоротити викиди на 92%.
Дослідження свідчать, що використання штучно вирощеного м’яса дозволить скоротити викиди на 92%.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 122 днів. За цей час ми опублікували 24984 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
Італія не відмовляється від планів заборонити синтетичну їжу, зокрема лабораторно вирощене м’ясо.
Консервативний уряд почав просувати відповідний законопроєкт із весни цього року. Міністр охорони здоров’я Ораціо Скіллачі заявив, що немає наукових підтверджень, що синтетична їжа безпечна для здоров’я. Він наполягає, що Італія має «захистити національну спадщину», засновану на середземноморській дієті. Документ передбачає штрафи в розмірі до 60 тисяч євро не лише за виробництво продуктів із лабораторно вирощених клітин, але й імпорт.
Втім, законопроєкт не може набути чинності без позитивного висновку регулятора ЄС. У жовтні Італія відкликала заявку на його розгляд.
Та ось днями на конференції «Європейських консерваторів та реформістів» (це фракція євроскептиків у Європарламенті, переважно презентована політиками з Польщі) — міністр сільського господарства Франческо Лолобриджида заявив, що таки зробить Італію першою країною, де запровадять таку заборону, повідомляє Euractiv.it.
Франческо Лолобриджида — зять прем’єр-міністерки Італії Джорджі Мелоні. Його двоюрідна бабуся, кінозірка Джина Лолобриджида, померла у січні цього року.
На конференції Лолобриджиду підтримав Януш Войцеховський — єврокомісар з питань сільського господарства, польський консерватор.
«Синтетичне м’ясо — це не м’ясо, синтетичне молоко — це не молоко. Я захищаю натуральний продукт, і використовувати назву натурального продукту для синтетичного, на мою думку, не є правильно», — заявив Войцеховський.
Наразі виробництво штучного м’яса лишається дуже обмеженим. Поки що тільки Сінгапур офіційно легалізував його продаж. Водночас США та європейські країни, такі як Нідерланди, Іспанія та Сполучене Королівство, інвестують у розробку лабораторно створених продуктів. Італія, таким чином, іде проти трендів.
Дослідження свідчать, що використання штучно вирощеного м’яса дозволить скоротити викиди на 92%, адже тваринництво відповідає за значну частку забруднення повітря. Відповідно, Євросоюз заохочує його виробництво. Консерватори вважають, що це несправедливо щодо традиційних фермерів, які продукують значні вуглецеві викиди.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті