Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23614 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Суспільне Львів

У селі Журавно на Львівщині відреставрують палац Скшинських-Чорторийських, який є частково аварійним. Там запрацює Центр соціальної реабілітації дітей та центр психологічної допомоги для дітей війни «Hope for Kids».

Відповідний меморандум підписали БФ «HOPE UA», Львівська ОВА та Львівська облрада. Робота Центру буде націлена на допомогу дітям з посттравматичним стресовим розладом або з травмою війни.

Фото: Суспільне Львів

Вартість проєкту реставрації – три мільйони доларів, розповіла на пресконференції Анна Ткачик з БФ «Hope UA». Реставраційно-ремонтні роботи та подальшу діяльність установи забезпечать за кошти донорів – фонд вже подав заявку на грант від МЗС Нідерландів та організації Health Net TPO.

Наразі вже готові проєкт реставрації, генплан, архітектурне погодження та всі інші необхідні погодження. Роботи з реконструкції, яка триватиме два роки, розпочнуться вже навесні 2024 року.

Під час реставрації в палаці облаштують укриття, їдальню, зони відпочинку, актові зали, а також буде створено навчальні та терапевтичні кабінети. Реставрацію будуть проводити як зовні, так і зсередини палацу, розповідає Анна Ткачик.

Історія палацу

Фото: Суспільне Львів

Палац Скшинських-Чорторийських був збудований наприкінці XVIII століття. На його території був зимовий сад і альтанка, а навколо палацу – ландшафтний парк.

Будівля згоріла у 1904 році та більше не відбудовувалася. Тоді власник Журавно Антоній Скшинський збудував поруч новий палац у стилі неоренесансу. У 1930-х роках його реставрували та розширили останні власники, подружжя Гелени Скшинської і Казимира Чорторийського.

За радянських часів на території маєтку відкрили дитячий протитуберкульозний санаторій. У 2004 палац постраждав від пожежі, через що дітей перевели у сусідні корпуси.

Нагадаємо, на початку місяця українська компанія оголосила конкурс бізнес-ідей для відновлення Жевуських-Лянцкоронських у Львівській області. А для відновлення палацу Гредлів залучили 400 тисяч євро грантових коштів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button