Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Олеся Руденко

Охтирка – єдине на Сумщині, удостоєне звання «Місто-герой». Місто зазнало важких авіабомбардувань та артобстрілів з початку повномасштабної війни, що спричинило великі людські жертви та значні руйнування. Про відбудову міста розповів виданню «Цукр» голова Охтирської громади Павло Кузьменко та активіст Павло Ігнатченко.

Руїни міської ради

Фото: Охтирська міська рада

Вночі в березні 2022 року росіяни здійснили авіаудар по будівлі Охтирської міськради, у якій на той момент знаходилось близько 15 людей. Всі перебували в бомбосховищі – дехто отримав поранення, проте усі залишились живі. А от міська рада була повністю знищена та не підлягає відновленню.

«Руїни будівлі розбирають повільно, за що ми часто отримуємо зауваження від місцевих мешканців. Робимо так, щоб не витрачати бюджетних коштів», – каже міський голова Павло Кузьменко.

З місцевого бюджету виділили близько пів мільйона гривень на будівництво нової міської ради разом із ЦНАПом, проте проєктно-кошторисної документації поки немає. З фонду відновлення на неї виділили пʼять мільйонів, проте до міськради ці кошти ще не надійшли.

Масштаби руйнувань

Фото: Суспільне Суми

Унаслідок майже щоденних авіанальотів росіян у перший місяць повномасштабного вторгнення в Охтирці зруйновані 2 600 квартир і приватних будинків.

Міськрада розробила Електронну платформу комунікації з Охтирською міською радою (ЕПКО), за допомогою якої люди могли повідомляти про пошкодження своїх помешкань. Після цього міська влада зверталась за допомогою до донорів.

У березні 2022 року росіяни зруйнували Охтирську ТЕЦ – збитки становлять мільярд гривень. Частина водогонів, каналізаційних колекторів, газогонів, електромереж та електроопор також постраждали. Частину підземної інфраструктури відновили тимчасово – повністю замінити її зможуть вже після закінчення війни.

Проблеми відбудови

Фото: Суспільне Суми

Основним викликом відновлення є відсутність потрібних фахівців, зазначає міський голова. Ще один виклик – збір інформації про обʼєми руйнувань. Оскільки частина людей виїхали з міста, влада не має доступу до їхніх помешкань та не може оцінити збитки.

«Хотілося б, щоб серйозні об’єкти відбудовувала держава, а не органи місцевого самоврядування, яким навіть не спростили певні процедури», – підсумовує міський голова.

Що вже відбудували?

Фото: Юрій Волк

Коштом місцевого бюджету відремонтували будинки та квартири, де були пошкоджені вікна, двері та стіни. Вдалося полагодити всі квартири, які потребували легкого або середнього ремонту, та відбудували чотири з п’яти багатоповерхівок, які потребували суттєвого відновлення.

До міста приїжджали представники Фонду енергоефективності, які вже уклали з десятком будинків договір про проведення термомодернізації.

Стратегія розвитку міста

Фото: ГО «Центр Розвитку Вуличних Культур»

Павло Ігнатченко, волонтер та учасник ГО «Центр розвитку вуличних культур», розповів про своє бачення розвитку міста.

Активісти планують створити документ, який стане картою розвитку Охтирки і врахує слабкі та сильні сторони міста. Над ним працюють як фахівці, так і звичайні мешканці. Основною метою документа є створення концепції, яку можна показати інвесторам чи фондам – це зробить відбудову менш хаотичною.

Нагадаємо, у вересні в Харкові презентували план відновлення міста – він включає сім проєктів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button