Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 301 днів. За цей час ми опублікували 23657 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: caesar-resort.com

Територія Північного Кіпру переживає будівельний бум через приплив росіян та інших вихідців із колишніх радянських республік, серед яких є й українці, повідомляє The Guardian.

«Російськомовним подобається тут жити, вони хочуть бути у власній спільноті, й наша росте безперервно», — розповідає Руслан Ібраєв, продавець у інвестиційній компанії в Іскеле.

Так звана «Турецька Республіка Північного Кіпру» — це самопроголошена держава, що виникла у 1975 році внаслідок турецького військового вторгнення на острів, населений переважно греками та меншою мірою — турками. Наразі тільки Туреччина визнає незалежність цього утворення. Решта світу вважає, що суверенітет Республіки Кіпр поширюється на всю територію. Водночас по факту Північний Кіпр відокремлено від решти країни, лінія охороняється миротворцями, а в’їзд із грецької сторони до турецької заборонено.

Карта поділу між Північним і Південним Кіпром: Wikipedia

Після того, як на росіян було накладено санкції, що унеможливлювали управління активами на грецькій частині Кіпру, ті почали переміщати гроші на Північний Кіпр. Президент Нікос Хрістодулідес за дев’ять місяців після вступу на посаду закрив понад 120 тисяч підозрілих банківських рахунків і понад 40 тисяч фіктивних компаній.

Лише цього року на Північному Кіпрі оселилося майже 40 тисяч росіян. Кількість тих громадян РФ, хто цьогоріч перетнув пункти пропуску з півдня на північ, зросла всемеро порівняно з тим, що було три роки раніше.

«Постійно розповідають про росіян, які приїжджають з півдня з валізами, набитими готівкою», — каже Шенер Елджіл, голова профспілки вчителів.

Одним із центрів активної забудови стало Іскеле, яке турки називають «новим Лімассолом». А Кіпр часто охрещують «Москвою Середземномор’я». Колись непоказне містечко стрімко трансформується: тут тепер ряди магазинів із вивісками кирилицею, розкішні автосалони та точки продажу криптовалюти. Кількість багатоповерхових новобудов зростає, підживлювана російськими рублями та іранськими ріалами.

У школах Іскеле 69% учнів — або вихідці з Росії, або з Ірану. Мовні труднощі стали основною скаргою вчителів.

Читайте також: Росіяни масово мігрують до сербського Белграда. Його вже називають «новою Касабланкою»

Будівельний бум — це «бізнес з друкування грошей» у державі, не пов’язаній міжнародними угодами, вважає політолог Сертач Сонан. Сіра зона ідеально підходить тим, хто займається тіньовим бізнесом.

Крім росіян, фінансовими можливостями Північного Кіпру користуються й українці. Іван приїхав три роки тому та за цей час купив три апартаменти, два з яких — у величезному комплексі «Цезар».

«Тут багато росіян, і так — я українець, але ми всі любимо це місце. Хочеш витрачати чорну готівку — немає жодних питань. Хочеш купити будинок — немає жодних питань. Це не схоже на Лондон, де банки завжди запитують: “Звідки ви це взяли, звідки ви те взяли?” Але за кілька років, можливо, коли ми все продамо, думаю, захочемо поїхати в Англію», — розповідає він.

Можна почути безліч історій, як той чи інший юрист розбагатів за одну лише ніч. На півночі Кіпру юридичні фірми майже монополізували процес переведення рахунків росіян. В анонімних трастах ніхто не задає жодних питань. Відмиті у таких трастах гроші росіяни згодом сподіваються перевести далі — в Лондон, Дубай чи Нью-Йорк.

У такій трастовій системі, що діє на Північному Кіпрі, інвестори мають можливість придбати стільки нерухомості, скільки заманеться. Законодавство обмежує іноземцям купувати більш ніж три об’єкти, але трасти допомагають обходити це обмеження. Фірми, за якими стоять росіяни, скуповують будинки десятками за раз.

На півдні довгий час діяла схема «паспорт за гроші», коли іноземним олігархам надавали громадянство в обмін на певну суму інвестицій. Так звані «золоті паспорти» принесли економіці Південного Кіпру понад дев’ять мільярдів доларів, і влада довгий час заплющувала очі на зловживання та й узагалі сумнівну легальність цієї схеми. Те само зараз відбувається і в Північному Кіпрі — на словах влада засуджує відмивання грошей, але йдеться про величезні кошти, які можна заробити на видачі дозволів на будівництво, податках на перекази, та й на відкатах.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button