Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Стріткод

Нещодавно в Україні запрацювала платформа «Стріткод», за допомогою якої можна дізнатись про видатних постатей, на честь яких названі вулиці.

Фото: Стріткод: історія на кожному кроці/Facebook

Спершу ініціатива, створена в межах ГО «Історична платформа» існувала лише онлайн, але на початку цього місяця стріткод-таблички почали зʼявлятись на вулицях Києва – наразі їх вже 25. Серед них – історик Михайло Грушевський, поет Василь Стус, а також герої війни активіст Роман Ратушний та волонтерка Юлія Здановська. Щоб дізнатись про постать з назви вулиці, потрібно навести камеру телефона на  QR-код – ви автоматично потрапите на сайт streetcode.com.ua та дізнаєтесь інформацію про цю людину.

Фото: Стріткод

Проєкт має на меті зробити історію доступною та не допустити, щоб «вулиці знову розповідали про імперію, «вєлікую культуру», комсомол та інші міфи чи скалки тоталітарних ідеологій». Історію можна вивчати, щоденно крокуючи з нею вулицями наших міст, вважають в ініціативі.

Наразі проєкт волонтерський – для його втілення обʼєднались журналісти, дизайнери, історики та інші фахівці. Технічну частину проєкту реалізувала команда SoftServe Академії та волонтери програми OpenTech.

На меті у «Стрікоду» розширити перелік міст, де розмістять таблички, та розповісти ще більше історій видатних постатей.

Нагадаємо, інтернет-журнал Bird in Flight презентував інтерактивну мапу перейменованих вулиць Києва.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button