Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Озеро Синє в травні. Фото: Олександр Возний

Торги для визначення підрядника для розчистки та благоустрою озера «Синє» вже вдруге не відбулися – КП «Плесо» відхилило пропозицію єдиного учасника «СТРОЙ ЮА».

Комунальне підприємство не прийняло пропозицію компанії, оскільки вона не подала всі необхідні документи відповідно до вимог тендера. Раніше цього року такі ж торги щодо ревіталізації озера вже оголошували, проте тоді вони також не відбулись.

Згідно із проєктною документацією, на відновлення озера планують виділити майже 100 млн грн – з них лише близько 35 млн закладено на розчищення озера, розповідає депутатка Київради Євгенія Кулеба. А майже 60 млн грн КП «Плесо» хоче витратити на облаштування лавок, альтанок, лежаків, роздягалень та душових колонок. Проєктом також не передбачене висадження нових дерев.

У проєкті відновлення озера сказано, що його висихання відбувається з 1980 року – тобто з моменту початку активного будівництва довкола. Після консультацій із фахівцями, Кулеба вважає, що причина поступового зникнення озера – неконтрольована забудова. Депутатка також поспілкувалась з професором, який спеціалізується на питанні ґрунтових вод.

Він назвав два недоліки проєкту:

  • Озеро планують заповнити підземними водами, викопавши свердловини глибиною близько 10 м, проте не було проведено розрахунки, чи вистачить такої водовіддачі – обʼєм води може бути просто недостатнім для заповнення озера.
  • Якщо свердловини такої глибини все ж вистачить, то виникає питання, як підвести електричний струм до помп занурення. Тягнути кабель через всю рекреаційну зону може бути небезпечно для життя, каже професор.

Що сталось з озером?

Фото: Михайло Сторожук

Роботи з облаштування водойми планували провести ще декілька років тому – у 2020 КП «Плесо» провело тендер на дослідження причин обміління, проте далі справа не просунулась. У травні цього року озеро Синє почало стрімко міліти – тоді кияни створили петицію з вимогою його врятувати.

У КМДА у відповідь на петицію заявили, що озеро розчистять до кінця року, а в серпні погодили виділення 35 млн грн. Проте роботи так і не розпочались, а на початку минулого місяця озеро остаточно висохло.

21 жовтня відбулась зустріч громади із гендиректором КП «Плесо», який пообіцяв, що за відсутності форс-мажорних обставин роботи розпочнуться через три тижні. Наразі підрядника на виконання ревіталізації озера ще не знайшли, а розчищення водойми так і не розпочалось.

Нагадаємо, нещодавно на Осокорках забудовних почав засипати будівельним сміттям канал, що зʼєднує два озера.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button