Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Понад сім років тому канадський інвестор Роберт Гіббінс придбав право оренди на одну з ділянок. Він планував побудувати новий комплекс Greenpoint уздовж вулиці Кирилівської на Подолі. Проєкт забудови розробили швейцарські архітектори Holzer Kobler Architekturen і на початку 2021 року його офіційно презентували.  

Однак проєкт залишився нереалізованим. Як зазначив Гіббінс у своїй колонці, він вийшов з проєкту через проблеми української судової системи, брак взаємодії з міською владою та інші фактори.

Натомість нову концепцію розвитку території запропонувала девелоперська компанія A Development. За словами представників A Development, компанії Гіббінса повернули інвестиції. Також A Development придбала будівлю заводу Ріхерта, яка мала іншого власника. 

На початку вересня 2021 року A Development презентувала громадськості проєкт реконструкції заводу Ріхерта та будівництва поблизу ЖК з будинками висотою у сім, дев’ять та дванадцять поверхів (42 метри). Проєкт розробляла «Творча архітектурна майстерня Андрія Пашенька»

Після початку повномасштабного вторгнення будівництво призупинили, однак вже станом на листопад 2023 року проводять підготовчі роботи. 

Наприкінці липня антикорупційний журналіст та активіст Георгій Могильний звернув увагу на те, що у торік Департамент охорони культурної спадщини КМДА збільшив дозволену висоту забудови Подолу в окремих кварталах. Такий наказ у травні 2022 року підписав колишній голова Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк. В оновленій документації про режими використання пам’ятки «Історичний ландшафт Київських гір та долини ріки Дніпро» висотність зросла з 15 до 27 метрів. А біля підніжжя гори Щекавиця межу підняли до 42 метрів. Відповідні зміни розробив Інститут культурної спадщини на чолі з Анною Звірякою.

Могильний припустив, що це рішення, зокрема, пов’язано з проєктом будівництва ЖК компанії А Development на території пивзаводу Ріхерта. Максимальна висота на цій ділянці становила 15 метрів, це приблизно чотири поверхи.

У компанії A Development заперечують, що звертались до КМДА із проханням змінити висотність. 

«У 2021 році ми ініціювали дослідження оцінки впливу нашого проекту на режими та охоронні зони гори Юрковиці. Роботу було одноголосно схвалено науковою Радою та погоджено Департаментом зі збереження культурної спадщини восени 2021 року. До коригування зон та режимів Ландшафту Київських гір ми не маємо жодного відношення. Наскільки нам відомо, ініціатором та замовником даної роботи міг виступати лише Департамент зі збереження культурної спадщини», — пояснює власник A Development Олексій Баранов.

Новопризначена директорка Департаменту охорони культурної спадщини Марина Соловйова має іншу позицію щодо цих змін. 

«Висотність у центральній планувальній частині міста не може перевищувати 27 м, як це є в діючому Генеральному плані», — наголошує Марина Соловйова. 

Також Марина Соловйова зазначила, що Департамент охорони культурної спадщини КМДА проводить перевірку доцільності цього коригування. Рецензія на цю документацію була підготовлена Науково-дослідним інститутом теорії та історії архітектури, яка дала негативну оцінку коригуванню. Однак Консультаційна рада при Департаменті охорони культурної спадщини КМДА ще не розглядала це питання.

«Ми декілька разів зустрічалися з представником забудовника. І вони в курсі що є рецензія. Я пропонувала якимось чином домовитися і планувати не 42, і не 36 метрів, а будинки не мають перевищувати 27 м висоту як це визначає Генеральний план міста. Але забудовник поки що не погодився і ми в процесі в комунікацій з ними», — наголошує Марина Соловйова. 

Представники девелопера ж заявляють, що висота будинків комплексу «Ріхерт&Парк» на рівні 42 метри не становить загрози для історичної спадщини Подолу. На підтримку своїх аргументів забудовник надав документ – «Аналіз зорового сприйняття нового обʼєкта будівництва в історичній забудові На Подолі», який виконав Український державний інститут культурної спадщини. 

Пивоварний завод: чи буде врятована пам’ятка архітектури? 

Пивоварний завод, розташований на Подолі за адресою вул. Кирилівська, 35, є пам’яткою архітектури місцевого значення. Пивоварня була побудована у 1895 році і є однією з найстаріших у Києві. Після розпаду СРСР завод приватизували, там працював Київський завод солодових екстрактів. Однак у 2006 році підприємство припинило свою діяльність.

Директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова зазначила, що забудовник, компанія A Development планує відреставрувати пивоварний завод. 

«Коли нам принесуть науково-проектну документацію на реставрацію тоді я вже буду бачити що дійсно там буде реставрація. Пам’ятка має бути збережена і ми за цим слідкуємо», – наголосила Марина Соловйова.

В A Development зазначили, що реставраційні роботи почнуться у 2025 році. Там буде знаходитись мультифункціональний комплекс: супермаркет, фудхолл, коворкінг та фітнес-клуб. Труба історичного димоходу буде укріплена.

А що далі?

Наразі питання висотності забудови на місці заводу Ріхерта залишається відкритим. Компанія A Development продовжує наполягати на можливості будівництва будинків висотою 42 метри та демонструє в якості аргумента «Аналіз зорового сприйняття», а Департамент охорони культурної спадщини КМДА поки що не дає остаточної відповіді, посилаючись на негативну рецензію коригування режимів використання пам’ятки та висотність, встановлену Генпланом. Наступний раунд обговорень цього питання відбудеться в п’ятницю, 24 листопада 2023 року о 14:00 в приміщенні Подільської РДА.

Загалом, для історичної частини міста звісно було б найкращим рішенням скасувати коригування 2022 року. Адже навіть якщо припустити, що 42-метрові будинки «Ріхерт&Парк» будуть непогано вписуватись у ландшафт Юрковиці (а навіть щодо цього немає одностайної думки), документ, виданий КМДА минулоріч, відкриває скриньку Пандори для хаотичної забудови частини Подолу та Київських гір іншими девелоперами вже будинками висотою 27 метрів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button