Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Matthew Henry / Unsplash

Чимало українських біженців, які прибули до Канади після початку російського вторгнення, вирішують повернутися додому або принаймні до Європи. Вартість життя в Північній Америці багатьом виявляється не по кишені, повідомляє Bloomberg.

Так, 44-річний Олексій Мартиненко виїхав із Кременчука до Стокгольма, де влаштувався на роботу кухарем лінії роздачі. Через рік його робоча віза спливла, і він перемістився до Торонто. В нього пішло два місяці, щоб знайти роботу в центрі, приблизно в годині їзди з передмістя, де він оселився. Оскільки зарплатні не вистачало, щоб оплачувати рахунки, він знайшов додаткову роботу, також кухарем, і зараз працює сім днів на тиждень.

Олексій витрачає 67 євро (в перерахунку з канадських доларів) на телефон, 100 євро на громадський транспорт, 270 євро на продукти та 670 євро на оренду кімнати, ділячи кухню та ванну з іншими трьома мешканцями. Якщо щось лишається, він пересилає гроші родині в Україну. Чоловік планує повернутися до Стокгольма — там заробленого вистачало на деякі заощадження.

Фото: Michelle Spollen / Unsplash

Найбільша проблема для тих, хто оселився у Канаді, — вартість житла. Навіть у менших містах є дефіцит квартир: високі відсотки за іпотеку відлякують покупців, і це призводить до ажіотажу на ринку оренди.

У вересні середня вартість оренди у країні сягнула 1439 євро — це практично весь дохід до податків людини, яка працює повний день за мінімальну зарплатню.

Інші ціни також зростають: інфляція сповільнилася, але все ще тримається на рівні 3,8%. Вартість продуктів у вересні зросла на 5,8% порівняно з минулим роком, а бензин — на 7,5%.

Андрій Зав’ялов, працівник Українсько-канадської соціальної служби Торонто знає щонайменше 15 українців, які повернулися на батьківщину — з різних причин, але високі витрати згадували найчастіше.

Це анекдотичні свідчення, але дослідження підтверджують, що останніми роками справді все більше новоприбулих вирішують покинути Канаду, розчаровані зростанням вартості житла та безробіттям.

Фото: Juan Rojas / Unsplash

Водночас прем’єр-міністр Джастін Трюдо планує боротися з економічною стагнацією за допомогою пом’якшення імміграційної політики. Як і у всіх розвинених країнах, народжуваність у Канаді знижується, і населення скорочуватиметься без іммігрантів. План Трюдо передбачає видачу майже пів мільйона нових дозволів на постійне проживання щороку.

40% нових українських біженців оселяється у провінції Онтаріо (найбільші міста — Торонто та Оттава), 21,4% — в Альберті (Калгарі, Едмонтон), 10,3% — у Манітобі (Вінніпег).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button