Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Спадщина/Telegram

Минулої пʼятниці активісти спільноти «Спадщина» помітили, що у 200-річній келії Братського Монастиря в НаУКМА розпочались будівельні роботи: там розбирали перекриття. Після декількох спроб роботи на памʼятці архітектури вдалось тимчасово припинити.

Що сталось?

Фото: Спадщина/Telegram

Коли активісти вперше побачили, що дах келій розбирають за відсутності паспорта обʼєкта, вони викликали поліцію – правоохоронці підтвердили відсутність паспорта, проте назвали роботи законними, «оскільки є дійсний дозвіл на будівництво». Посилання активістів на статтю 22 Закону «Про охорону культурної спадщини», яка забороняє будь-яку зміну пам’яток, поліцейські проігнорували.

Представник НаУКМА відмовився дати коментар активістам – лише спитав, яким чином вони впевнились у відсутності паспорта об’єкта, «якщо не мали можливості обійти будівлю з усіх сторін». 

Наступного дня, 25 листопада, роботи продовжились – навіть попри повітряну тривогу, що заборонено рішенням Ради оборони Києва. Активісти викликали поліцію та інспектора з благоустрою, за присутності яких будівельники поспіхом почали вивозити демонтовані автентичні балки. Виконроб підтвердив відсутність паспорта обʼєкта, а коли інспектор хотів скласти протокол, під час чого була потрібна його присутність, виконроб відійшов «по документи», а згодом втік через протилежний вихід.

Зрештою, інспектор видав припис на припинення будь-яких робіт на пам’ятці до отримання контрольної картки.

Фото: Спадщина/Telegram

Чи справді це незаконно?

Відповідно до статті 22 Закону, памʼятки та їх частини забороняється зносити, змінювати, замінювати та переміщувати на інші місця.

Відповідно до дозволу на будівництво, який надали поліцейським, у келіях виконують реставрацію, проте демонтаж даху та перекриттів суперечить законодавчому визначенню цього поняття, розповідають у «Спадщині».

Що саме хочуть зробити з келіями?

Фото: НаУКМА

Єдина згадка про «реставрацію» – це коментар президента академії Сергія Квіта виданню «Вечірній Київ», кажуть у спільноті. Тоді Квіт розповів, що в келіях, де знаходиться факультет інформатики, створять сучасний освітній простір, спрямований на підвищення кваліфікації ІТ-фахівців.

Проєкт «реставрації» передбачає демонтаж дерев’яного перекриття та його заміну, розбирання перегородок та їх заміну на нові, влаштування додаткової сходової клітини та повну заміну кроквяної системи даху з улаштуванням вікон для виходу на покрівлю. Роботи планують виконати за кошти криптовалютної біржі WhiteBIT, з якою минулого року академія підписала меморандум про співробітництво.

Паспорт обʼєкта з візуалізацією, як і контрольна картка на порушення благоустрою, відсутні.

Яка реакція університету?

Сергій Квіт. Фото: The Ukrainians

У «Спадщині» розповідають, що Сергій Квіт у коментарях до допису спільноти заявив про наявність всіх необхідних дозволів, але згодом видалив їх.

«Відбувається реставрація будівлі згідно з проєктом і всіма необхідними дозволами. Також незрозумілі поки що інсинуації групи осіб, щоб завадити реставрації», – написав президент академії у коментарі до допису активіста Дмитра Перова на цю тему.

Згодом на офіційній сторінці академії опублікували допис, де стверджують, що інформація про знищення келій «не відповідає дійсності». Там розповіли, що будівля була в занедбаному стані та послались на статтю 27 Закону, згідно з якою, якщо памʼятці загрожує небезпека пошкодження чи руйнування, власник зобовʼязаний привести її до належного стану. І додали, що заміна матеріалів не може призвести до повного або частково зникнення памʼятки.

Щодо відсутності картки на порушення благоустрою в академії відповіли, що на початку осені університет зробив запит на її відкриття до Департаменту територіального контролю, звідки нещодавно надійшов лист-відповідь. У ньому йшлося, що департамент не має до НаУКМА жодних претензій стосовно реставраційних робіт, але для відкриття картки просить отримати дозвіл від Департаменту охорони культспадщини. У ДОКС відповіли, що не мають таких повноважень, кажуть в академії.

На питання, де зараз знаходяться балки, в університеті відповіли, що вони перебувають на зберіганні. Де саме – не уточнили.

Нагадаємо, у Луцьку відреставрували середньовічне укриття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button