Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23618 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Запоріжжі завершують відновлення зруйнованого підʼїзду будинку, у який минулого жовтня влучила російська ракета. Для облицювання фасаду використовують оригінальну плитку Мелія, яка виготовлена із шамотної глини, розповідає «Рубрика».

«Сталінка» є пам’яткою архітектури містобудування та знаходиться на центральному проспекті Запоріжжя. Минулого року внаслідок ракетної атаки було зруйновано один з підʼїздів будинку, який був облицьований унікальною глиняною плиткою.

Як виготовляли плитку?

Зруйнований підʼїзд вже відбудували та почали облицьовувати його фасад. Представник підрядника Євген Ковальов розповідає, що плитку з шамотної глини було дуже важко виготовити, оскільки Словʼянськ – це єдине місце, де її можна знайти, а у місті постійно перебої зі світлом та водою.

Для виготовлення знайшли 60 тонн глини, з яких зробили 1900 плиток: цей процес також був дуже складним, оскільки піч за один раз вміщає лише 90 плиток, а запустити її можна тільки двічі на тиждень.

Як відбувається відбудова?

Підрядник розповідає, що роботи виконуються зі значним випередження плану: проєктом передбачено завершення робіт вкінці 2024 року, але об’єкт планують здати вже до кінця цього. Ковальов розповідає, що дуже хоче, що люди могли зустріти Новий рік у своїх оселях.

Також на будівництві вдалось зекономити 70 млн грн. Це вдалось завдяки заміні монолітних перекриттів на плити, а також регулярному моніторингу цін. Підрядник планує вкластись у 220 млн грн, замість 339 млн грн, та вже написав листа до Запорізької міської ради з проханням перерозподілити ці гроші на інший об’єкт.

Окрім даху, термомодернізації та відновлення зруйнованої частини, тут планують облаштувати дитячий майданчик, а під ним – укриття на 100 людей. На останні не витрачатимуть бюджетні кошти – для цього залучили інвестора.

Нагадаємо, у Харкові демонтують зруйнований підʼїзд відомого будинку у Північній Салтівці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button