Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Spacejoy / Unsplash

Кияни та львів’яни платять за оренду майже 80% зарплати — такого висновку дійшли аналітики Work.ua та DIM.RIA, проаналізувавши оголошення на обох сайтах.

У дослідженні спиралися на дані про зарплати в обласних центрах відповідно до жовтневих оголошень на сайті Work.ua та дані про вартість оренди однокімнатних квартир у тих же обласних центрах на DIM.RIA. Обирали лише оголошення, де ціна вказана у гривнях, і не враховували дорогі квартири — понад 30 тисяч гривень на місяць.

«Звісно ж, людина із середньою заробітною платою не обов’язково винайматиме саме житло середньої вартості. Ми зіставляємо ці цифри, щоб оцінити доступність соло-проживання для представників різних професій у різних містах», — зауважують автори аналізу.

Щодалі від лінії фронту, тим більший відсоток зарплатні з’їдає оренда. Найнижче співвідношення оренди та зарплати — у Херсоні, де на винайм однокімнатної квартири слід витратити 21% середньої зарплати. З умовно «тилових» міст найдоступнішими є Чернівці, 39%.

Натомість у Дніпрі за квартиру треба заплатити 71% від середньої зарплати, у Києві — 78%, у Львові — 80%. У Києві оренда однокімнатного помешкання коштує в середньому 15,5 тисячі гривень проти 14,8 тисячі гривень у Львові. Однак саме у Львові оренда «з’їсть» найбільшу частку зарплатні.

Відібравши 10 найзатребуваніших професій, аналітики виявили, що в Києві житло найлегше винаймати менеджерам з продажу — ці фахівці заробляють в середньому 30 тисяч гривень, тож на оренду витрачають 52% доходу.

Натомість комплектувальники та вантажники, за середньої зарплати у 16,5 тисячі, витрачали б на однокімнатне житло 94% зароблених коштів.

У Львові продавцям-консультантам, офісним менеджерам, касирам, барменам і баристам довелося б платити за квартиру 92-96% зарплати.

Аналітики також спробували порівняти різні міста за індексом «орендної спроможності». Наприклад, водій-міжнародник найбільше заробляє у Львові — 50 тисяч гривень. Однак його «орендна спроможність» така сама, як у колеги з Одеси, що заробляє 42,5 тисячі: обидва можуть винайняти по 5,5 квартир у своїх містах.

Представники IT-сфери з найбільшою заробітною платою та віддаленою формою співпраці не витрачатимуть на оренду більш як чверть доходу.

Автори порівняли отримані дані зі схожим дослідженням у США. The Economist писав про «індекс Керрі Бредшоу»: порахували, що сюжет телесеріалу «Секс і місто» нереалістичний, бо у справжньому Нью-Йорку колумністка не змогла би самостійно винаймати навіть невелику квартиру-студію. Загалом 62 зі 100 найбільших американських міст виявилися надто дорогими для самостійної оренди.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button