Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Unsplash

Аналітична онлайн-система YouControl проаналізувала, як змінювались українські та міжнародні санкції проти Росії та Білорусі протягом останніх 10 років. Найбільше санкцій запровадили РНБО, США та ЄС.

Загалом санкції було введено проти 16 919 осіб, з яких:

  • 14 913 перебувають під санкціями РНБО
  • 5 821 – під міжнародними санкціями
  • 3 815 одночасно знаходяться і під українськими, і під міжнародними санкціями

Якщо говорити про 3 815 осіб, на яких наклали санкції як РНБО, так і міжнародні інституції, то серед лідерів-ініціаторів їх запровадження були ЄС (1087), США (1033) та РНБО (699). Тобто Україна ініціювала першою санкції проти лише 18,3% підсанкційних осіб в межах «міжнародно-визнаної» групи. 

Цікаво, що 2 006 підсанкційних осіб, які є у міжнародних списках, відсутні у списках РНБО. Одним із можливих пояснень може бути час реагування вітчизняної інституції, кажуть у YouControl. Так, час реакції РНБО на санкції від зарубіжних партнерів зазвичай складає 6,3 місяця – для порівняння, у протилежній ситуації час реакції наших міжнародних союзників складає 5,4 місяця.

Аналітики також помітили, що пік санкцій США, ЄС, Великобританії та інших великих міжнародних гравців припав на 2022 рік – це понад 15 тис. санкцій, тоді як РНБО запровадила найбільше санкцій у 2023 році – 6,3 тисячі проти майже 5 тис. у 2022-му. 

Найбільші українські «гравці», які знаходяться під санкціями

Найбільш економічно-впливовими підсанкційними особами можна вважати таких бенефіціарів як: Дмитро Фірташ, Вадим Новинський, Віктор Медведчук та російські контролери «ВС Енерджі Інтернейшнл». 

YouControl виокремив список 60 найбільших українських компаній, учасники/бенефіціари/акціонери яких потрапили під санкції. Вони відносяться до 15 фінансово-промислових груп (ФПГ), зокрема:

  • 14 компаній, що входять до складу «Груп ДФ»
  • 5 компаній зі складу «Смарт-Холдингу»
  • 4 компанії зі складу «ВС Енерджі Інтернейшнл»
  • 3 компанії, що входять/мають зв’язок із «СКМ»

Ключова особа «Груп ДФ» Дмитро Фірташ потрапив під дію санкцій РНБО в червні 2021 року. З 2014-го він перебуває в Австрії з підпискою про невиїзд. Близько половини компаній «Груп ДФ» задіяні у сфері виробництва та реалізації хімічної продукції, а також є кілька газопостачальних підприємств.

Ключова особа «Смарт-Холдингу» – екснардеп Вадим Новинський. Він потрапив під дію санкції РНБО в грудні 2022-го. Новинський є бенефіціаром 4-х компаній.

Три акціонери ПАТ «Запоріжсталь» потрапили до санкційного переліку РНБО у травні 2023 року. Власник 47% акцій підприємства є нідерландська компанія METINVEST B.V. Згідно з даними ЄДР, бенефіціаром «Запоріжсталі» є ключова особа ФПГ «СКМ» Рінат Ахметов.

Під санкціями також знаходяться бенефіціари «Кіровоградобленерго». Підприємство входить до ФПГ «ВС Енерджі Інтернейшнл», ключові особи якої внесені в санкційний перелік РНБО в травні 2023 року. У матеріалі «Економічної правди» вказано, що ці компанії та фізичні особи пов’язані з російськими олігархами (Олександром Бабаковим, Євгеном Гінером та Михайло Воєводіним), котрі також знаходяться під санкціями в Україні. 

Також під санкції РНБО потрапила кіпрська компанія STARMILL LIMITED, що володіє 99,88% акцій «Кривбасзалізрудкому». 49,94% компанії контролює Рінат Ахметов, а інші 49,94% акцій, за даними видання NV Бізнес, знаходяться у власності Михайла Воєводіна. Його дружина, Наталія Селіванова, є бенефіціаром компанії «Дніпроспецсталь», в структурі власності якої присутні кілька офшорних компаній, що, за даними Радіо Свобода, були зазначені в декларації Віктора Медведчука.

Нагадаємо, Greenpeace та SaveDnipro закликають ввести санкції проти РОСАТОМу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button