Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Роман Балук, пресслужба Львівської міської ради

11 грудня у громадському транспорті Львова запрацює безготівкова оплата — пасажири зможуть оплатити проїзд в автобусах, трамваях і тролейбусах готівкою, банківською карткою, телефоном або транспортною карткою ЛеоКарт.

Водночас вартість квитків, як передбачається, зросте майже вдвічі. Тарифи розроблено таким чином, щоб пасажирам було дешевше користуватися ЛеоКарт.

Зараз проїзд в автобусах коштує 15 гривень, в електротранспорті — 10 гривень готівкою у водія і 8,5 гривні — у додатку Приват24.

Після подорожчання поїздка в електротранспорті, оплачена ЛеоКарт, коштуватиме 13 гривень, банківською карткою — 15 гривень, готівкою у водія — 20 гривень.

Фото: Роман Балук, пресслужба Львівської міської ради

Ці тарифи ще не затверджено, зауважує Високий Замок. Сьогодні, четвертого грудня їх обговорюватимуть на громадських слуханнях. Потім муніципалітет має погодити нові тарифи.

Якщо ці тарифи затвердять, разовий квиток у Львові стане найдорожчим серед усіх міст України. Так, у Києві та Одесі разовий квиток коштує вісім гривень. В Івано-Франківську та Чернівцях — 10 гривень. У Харкові склалася унікальна ситуація — весь транспорт безкоштовний.

Щодо проїзних, то 2021 року міськрада Львова ухвалювала рішення щодо їхньої вартості після запуску е-квитка: 420 гривень за місячний і 3650 гривень за річний. Але, як припускає Zahid.net, ці тарифи, вочевидь, переглянуть у 2024 році, коли впроваджуватимуть різні види абонементів і пересадкових квитків на всі види транспорту.

«Це негативно сприймуть ті, хто часто їздить електротранспортом, бо подорожчання суттєве, — наголошує експерт з впровадження е-квитка Андрій Білий. — Якість перевезень не стане кращою. Тарифи, які в понеділок пропонують розглянути на слуханнях, має перевірити Антимонопольний комітет. Зокрема, чи є такі тарифи економічно обґрунтованими».

Він також звертає увагу, що штраф за безквитковий проїзд, за законом, має бути удвадцятеро дорожчим за вартість квитки. Однак штрафи у Львові пропонують запровадити менші — на рівні 300 гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button