Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Forbes

Дніпровська пекарня «Тиферет Амацот» вже 20 років виготовляє та експортує мацу до США, Великої Британії, Ізраїлю та інших країн, розповідає Forbes. Секретом її успіху є якісна українська пшениця та суворе дотримання рецептури згідно з Торою.

Маца – це прісний хліб із пшеничного борошна, який вживають під час єврейського свята Песаха. Історія цієї традиційної страви сягає 3000 років: коли євреї вийшли з Єгипту, вони в поспіху почали готувати хліб, а він не піднявся – так і вийшла маца. Тепер релігійні євреї вшановують мацою своїх предків, вживаючи її на Песах.

Як працює пекарня?

Власник пекарні Меїр Стамблер. Фото: Forbes

«Тиферет Амацот» – справа сімʼї Стамблерів, якою керує вже третє покоління. Її заснував Яков Стамблер, який з 16 років працював на виробництві маци в Узбекистані, США і в Ізраїлі, а згодом його справу продовжив син – Меїр Стамблер. Він приїхав в Україну з Америки у 1992 році, де вирішив розвивати єврейську громаду Дніпра – там у 2003 році він і відкрив першу пекарню.

Дніпровська пекарня працює за правилами Тори та виробляє мацу ручної роботи – усі процеси від збору врожаю до випікання виконують євреї. Мацу готують суворо 18 хвилини, адже саме такий час вказано в юдейському релігійному довіднику «Шулхан арух» для приготування цього хліба. «Тиферет Амацот» виготовляє 220-300 кг маци на день, майже стільки ж – друга пекарня в Умані, яку відкрили у 2021 році. Мацепекарні працюють девʼять місяців на рік, а перерви у виробництві припадають на єврейські свята.

Чому українська маца – найкраща?

Фото: Forbes

Відмінність «Тиферет Амацот» – це професійні працівники, що працюють у пекарні роками, дотримання релігійних норм та якісна українська пшениця. Мацу пекарні їдять в США, Австралії, країнах ЄС і навіть Південній Африці. Маркетинг дніпровської пекарні полягає в роботі з єврейськими громадами – засновник Яков Стамблер мав звʼязки по всьому світу ще до її заснування.

«Якщо порівняти мацу з автомобілем, то маца з України – це Bentley, а все інше – жигулі», – каже головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький.

Він каже, що американська маца занадто товста і її важко їсти, а ізраїльська – їстівна, але «не дає задоволення». Камінецький додає, що його теща живе в Америці й бачила, як через пів хвилини після того, як на полиці розклали українську мацу, нічого не залишилося.

Нагадаємо, переселенці з Херсона відновили втрачений бізнес, відкривши в Києві заклад зі смаженими кавунами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button