Пекарня з Дніпра готує мацу, яку купують в Ізраїлі та США. У чому секрет?
Відмінність пекарні «Тиферет Амацот» - це професійні працівники, що працюють у пекарні роками, дотримання релігійних норм та якісна українська пшениця.
Відмінність пекарні «Тиферет Амацот» - це професійні працівники, що працюють у пекарні роками, дотримання релігійних норм та якісна українська пшениця.
Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 302 днів. За цей час ми опублікували 26351 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
Дніпровська пекарня «Тиферет Амацот» вже 20 років виготовляє та експортує мацу до США, Великої Британії, Ізраїлю та інших країн, розповідає Forbes. Секретом її успіху є якісна українська пшениця та суворе дотримання рецептури згідно з Торою.
Маца – це прісний хліб із пшеничного борошна, який вживають під час єврейського свята Песаха. Історія цієї традиційної страви сягає 3000 років: коли євреї вийшли з Єгипту, вони в поспіху почали готувати хліб, а він не піднявся – так і вийшла маца. Тепер релігійні євреї вшановують мацою своїх предків, вживаючи її на Песах.
«Тиферет Амацот» – справа сімʼї Стамблерів, якою керує вже третє покоління. Її заснував Яков Стамблер, який з 16 років працював на виробництві маци в Узбекистані, США і в Ізраїлі, а згодом його справу продовжив син – Меїр Стамблер. Він приїхав в Україну з Америки у 1992 році, де вирішив розвивати єврейську громаду Дніпра – там у 2003 році він і відкрив першу пекарню.
Дніпровська пекарня працює за правилами Тори та виробляє мацу ручної роботи – усі процеси від збору врожаю до випікання виконують євреї. Мацу готують суворо 18 хвилини, адже саме такий час вказано в юдейському релігійному довіднику «Шулхан арух» для приготування цього хліба. «Тиферет Амацот» виготовляє 220-300 кг маци на день, майже стільки ж – друга пекарня в Умані, яку відкрили у 2021 році. Мацепекарні працюють девʼять місяців на рік, а перерви у виробництві припадають на єврейські свята.
Відмінність «Тиферет Амацот» – це професійні працівники, що працюють у пекарні роками, дотримання релігійних норм та якісна українська пшениця. Мацу пекарні їдять в США, Австралії, країнах ЄС і навіть Південній Африці. Маркетинг дніпровської пекарні полягає в роботі з єврейськими громадами – засновник Яков Стамблер мав звʼязки по всьому світу ще до її заснування.
«Якщо порівняти мацу з автомобілем, то маца з України – це Bentley, а все інше – жигулі», – каже головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький.
Він каже, що американська маца занадто товста і її важко їсти, а ізраїльська – їстівна, але «не дає задоволення». Камінецький додає, що його теща живе в Америці й бачила, як через пів хвилини після того, як на полиці розклали українську мацу, нічого не залишилося.
Нагадаємо, переселенці з Херсона відновили втрачений бізнес, відкривши в Києві заклад зі смаженими кавунами.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті