У Бучі відкрили фабрику-кухню для шкіл під назвою «Готуїмо» (фото)
Працівники не мають переносити важкі речі — всі контейнери на коліщатках, тут немає великих каструль, які треба піднімати.
Працівники не мають переносити важкі речі — всі контейнери на коліщатках, тут немає великих каструль, які треба піднімати.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 120 днів. За цей час ми опублікували 24969 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
У Бучі відкрили фабрику-кухню, яка готуватиме їжу для 30 навколишніх шкіл і дитячих садочків, повідомляє міськрада.
Харчоблок, який назвали «Готуїмо», збудували за вісім місяців. Зараз тривають тренінги для персоналу та налагоджують технологічний процес. Шкільні обіди почнуть розвозити по закладах із січня-лютого. Щодня тут зможуть виготовляти до 10 тисяч порцій.
«Фабрика-кухня — це інструмент, який дає рівність. Діти чи то в Бучі, чи в Києві, чи в малесенькому селі отримують абсолютно однакову їжу», — розповідає Орест Степаняк, керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування.
На фабриці передбачено окремі цехи для м’яса, риби, овочів, а також десертів і виробів з борошна. Кожен процес відокремлено від попереднього: готові страви та чистий посуд не контактують із сирим м’ясом і немитими овочами.
Працівники не мають тягати важкі речі — всі контейнери на коліщатках. Так само немає типових для радянських харчоблоків великих каструль, які треба піднімати.
Після приготування нагетси, запечені без фритюру, овочі на пару та інші страви відправляють у холодильник, де вони зберігаються за температури 3°С. Потім їх у термобоксах доставляють до шкіл і садочків.
«80 градусів — це безпека, бо всі бактерії вмерли, плюс три — це безпека, бо вони не розмножуються притакій температурі. Відповідно, це ідеально безпечне середовище», — запевняє Степаняк.
Проєкт реалізували за фінансування американського бізнесмена Говарда Баффета. Другу таку фабрику-кухню побудують у Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня приблизно 14 тисяч учнів та дошкільнят у п’яти громадах.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті