Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: John Schnobrich / Unsplash

27 грудня Кабінет міністрів погодив Національну стратегію доходів до 2030 року. Цей документ визначить напрямок податкових та митних реформ в Україні. Уряд до останнього приховував деталі документа, але деякі подробиці дізналася ЕП.

Зокрема, стратегія передбачає підвищення податків для фізичних осіб-підприємців. Заплановано такі зміни: 

Для юридичних осіб на спрощеній системі оподаткування поступово, протягом трьох років, підвищуватимуть ставку податку до 18%. Надалі компаніям заборонять користуватися цією системою.

Третю групу ФОП об’єднають з другою. Для ФОП другої та третьої груп (після реформи — на об’єднаній другій групі), запровадять диверсифіковані ставки — від 3% до 17% залежно від виду діяльності. 

Кількість видів діяльності, якими можна займатися ФОП першої групи, звузять. Єдиний податок для першої групи переглянуть: замість фіксованої суми підприємці будуть платитимуть відсоток від доходу.

Ставки податку четвертої групи (це агровиробники) підвищать, а базу оподаткування розширять. Це повинно стимулювати компанії переходити на загальну систему оподаткування.

Усіх «спрощенців» зобов’яжуть користуватися РРО та вести облік походження товарів.

Запровадять прогресивну шкалу оподаткування ПДФО. Одну чи дві вищі ставки застосовуватимуть до тієї частини доходу особи, яка перевищуватиме певний встановлений законом рівень. Конкренті цифри поки що не відомі.

Реформа системи податкових пільг та знижок. Отримувати відшкодування сплаченого податку пропонують за витрати на самостійне поліпшення житлових умов, власну справу, лікування, освіту.

Зміна оподаткування нерухомості: рахуватимуть з її оціночної вартості. Така зміна може статися у 2027-2028 роках. До того часу держава повинна налагодити процеси оцінки майна та наповнити реєстри відповідними даними.

Ухвалення Національної стратегії доходів не означає, що податки підвищаться вже зараз: для кожного пункту потрібно ухвалювати закони, цей процес триватиме роками.

В умовах війни половину бюджетних потреб України забезпечують партнери. Коли держава настільки залежить від зовнішнього фінансування, то змушена робити неприємні кроки, зауважує видання.

Ухвалення стратегії було одним з останніх «структурних маяків» програми МВФ, який Україна мала виконати до кінця грудня.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button