Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23582 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Музей Григорія Сковороди на Харківщині. Фото: Олег Синєгубов/Telegram

У Міністерстві культури прагнуть не просто відновити зруйновані пам’ятки, а створити повноцінні туристичні центри, розповів тимчасовий в.о. в Мінкульті Руслан Карандаєв.

Майже 850 українських памʼяток культурної спадщини зазнали руйнувань з початку повномасштабного вторгнення. Після закінчення війни Україна має намір предʼявити Росії претензію в міжнародних судах та вимагати відшкодування – для цього потрібно, щоб усі руйнування памʼяток були зафіксовані відповідно до європейського законодавства. Документуванню руйнувань зокрема допоможе нова система єПамʼятка – електронний реєстр нерухомих обʼєктів культурної спадщини.

Музей Марії Примаченко на Київщині. Фото: The Village

Деякі обʼєкти вимагають негайної консервації, а деякі постраждали менше – мають вибиті вікна, двері, дах, розповів Карандаєв. Обʼєкти, що постраждали менше, можна відновити вже зараз, а ті, що зазнали значних руйнувань, поки не можуть відновити, бо вони досі знаходяться під ризиком руйнування.

Окрім відновлення самої пам’ятки, навколо неї планують створити інфраструктуру та перетворити її на туристичний центр. Міністерство вже шукає міжнародних партнерів – одним з успішних прикладів співпраці є залучення Італії до відновлення центральної частину Одеси.

Нагадаємо, у перші дні повномасштабного вторгнення російські сили знищили музей Марії Приймаченко на Київщині, а в березні 2022 року загарбники розбомбили Музей Українських старожитностей, розташований у центрі Чернігова.

Окупанти також знищили музей Архипа Куїнджі в Маріуполі та музей Григорія Сковороди на Харківщині – у листопаді цього року команда музею відкрила збір на відновлення. У квітні 2023 року росіяни зруйнували Краєзнавчий музей у Куп’янську, а пошкоджень зазнали також Одеський художній музей та Музей Ханенків.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button